След натоварен работен ден често релаксираме като посегнем към хладилника. Но това може да бъде и старт на чревните инфекции, предупреждават лекарите, тъй като под блестящата повърхност на охлаждащия уред се крият милиони вредни микроби и то не само в разгара на лятото! Напротив – през зимата се отчита пик на инфекциозната „болест на хладилник” – йерсениоза. Здравните власти съобщиха, че във Варна са заболели 9 души за една седмица през февруари!
Йерсинозата е чревна инфекция, която по принцип се среща доста рядко. Инкубационният период продължава от 1 до 6 дни. След това заболяването започва остро, а симптомите са втрисане, главоболие, слабост, болки в мускулите и ставите, безсъние, болки в гърлото, липса на апетит, болки в корема, тежест в дясното подребрие и пожълтяване на кожата. При новородени и малки деца може да се стигне до натравяне на кръвта! Инфекцията е получила името "болест на хладилника", защото се причинява от неизмити плодове и зеленчуци, в които виреят бактерии - йерсиния псевдотуберкулозис и йерсиния ентероколитика. Те се размножават във влажна среда и при ниската температура в хладилника. Лесно се прехвърлят върху останалите продукти - месо и мляко. При термична обработка бактериите умират. Човекът не е източник и имунитетът, който се придобива е траен, обясняват специалистите.
Зачестилите случаи на йерсиниоза отново доказават, че се допускат грешки в съхранението на хранителни продукти в хладилника. В него може да се крият и далеч по-често срещани бактерии, които също са сериозни причинители на инфекции. Хранително отравяне засяга един на всеки седем европейци, а според проучване на Electrolux - две трети от домакинствата нямат представа на каква температура трябва да бъде настроен техния хладилник.
Ето няколко съвета за „здравословен хладилник”:
Проверете температурата. Вашият хладилник трябва да поддържа между 1 и 4 градуса С. Това не само запазва храната свежа, но спира и размножаването на бактериите (без причинителите на йерсиниозата). Една бактерия, която причинява хранително отравяне, може да се размножи 1 милион пъти за по-малко от седем часа.
Най-често срещаните хранителни отравяния са причинени от кампилобактер. Изследвания по проект в Университета по хранителни технологии в Пловдив сочат, че около 30 % от продукцията на пилешко и пуешко месо е заразена. Британските власти сочат дори по-високи числа - девет от всеки десет пресни и замразени пилета са заразени с кампилобактер и почти 95 на сто от свинете, заклани в Обединеното кралство миналата година, са с положителен тест за бактерията . Друг вид бактерия, която често дебне в хладилника, е Е. Коли. Тя колонизира сурови и полусурови меса, непастьоризирано мляко и млечни продукти, сурови зеленчуци.
Важно: Бързо развалящите се храни трябва да се оставят извън хладилник за не повече от 2 часа. В горещо време при температура от 30° С и повече този срок намалява до 1 час.
Настройка на хладилника между 1 и 4 градуса е компромис между температурата, която ще забави бактериалния растеж и която може да причини щети на храните чрез замразяване.
Дръжте вратата на хладилника затворена. Оставянето на вратата на хладилника отворена, когато прибирате продуктите, позволява на топлия въздух да налвезе в хладилника. През лятото температурата в хладилника може да се покачи с 5 градуса само за 1 минута!
Редовно почиствайте хладилника. На повърхността хладилникът може да изглежда искрящо чист, но това не е гаранция за липса на микроби. Суровото месо, например, може да е заразено със салмонела. Ако то падне от чинията си, салмонелата може да се разпространи навсякъде. Избърсвайте вътрешността на хладилника (включително рафтовете и чекмеджетата) с кърпа и топла сапунена вода, след което изплакнете с чиста вода и подсушете идеално с домакинска хартия или суха кърпа.
Съхранявайте хранителните продукти отделно като обръщате внимание на суровото месо, което трябва да е отделено от сготвеното.
Коментари