Блог

Допълнително 6 милиона лева за 50 малки болници

Допълнително 6 милиона лева за 50 малки болници

50 болници в отдалечените райони ще си разделят допълнителни 6 млн. лв. тази година. Това означава, че едно лечебно заведение ще получи средно по 120 000 лв., пише в. Монитор.

 

Допълнително финансирани ще бъдат само общински болници, които се намират на над 40 км от областна лечебница, а делът на възрастното население и безработица е над средното за страната. От Министерството на здравеопазването все още не са обявили кои лечебни заведения ще получат подкрепа, за да продължат да съществуват.

 

На изискванията обаче отговарят болниците в Харманли, Белоградчик, Тополовград, Свиленград, Карнобат, Гоце Делчев, Ардино, Трявна, Белене. Практиката да се дават допълнителни пари на болници в отдалечени и рискови райони съществуваше до 2009 година, когато беше прекратена. Тогава финансиране получаваха 72 болници. В годините, в които за малките лечебници не се отделяха допълнително пари, болниците в Бобовдол, Радомир, Брезник, Дряново фалираха. Заради липсата на допълнителна финансова инжекция някои от лечебните заведения се преобразуваха в медицински центрове.

 

От здравната каса заявиха, че няма да режат от парите за болниците, както обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тази година бюджетът на НЗОК е с 13% по-голям в сравнение с предходната година. Средствата за болниците и работещите в тях лекари, са разпределени за 12-те месеца на годината, а не както през 2013 г., когато сумата беше разпределена само до октомври. Освен това в резерва на НЗОК има 1,3 млрд. лв. Най-съществено увеличение на парите тази година има на средствата за лекарства за онкоболни - с 41 на сто или 144 млн. лв. За дейности по клинични пътеки и процедури са заделени 1,160 млрд. лв., което е с 10% повече спрямо предвидените за миналата година. За медицински изделия в болничната помощ пък са предвидени 62 млн. лв. срещу 59 млн. лв. през 2013 г. От здравното министерство подготвят и няколко промени, които трябва да станат факт до края на годината. Сред тях е предложението нови болници да се разкриват само след решение на министъра. Целта на промяната е да се откриват болници, от които съответното населено място има нужда.

 

Друго предложение е Надзорният съвет на здравната каса да решава какъв вид домашно лечение да се покрива от НЗОК. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.telegraph.co.uk
Предишна статия
Безплатни очни прегледи в Световната седмица за борба с глаукомата

Безплатни очни прегледи в Световната седмица за борба с глаукомата

Следваща статия
Лекари от Пирогов помагат на 15 годишното момиче, пострадало от взрива в Севлиево

Лекари от Пирогов помагат на 15 годишното момиче, пострадало от взрива в Севлиево

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар