Всички статии / правилно хранене
Специалисти съставиха списък на най-разпространените грешки в храненето, които хората допускат едва ли не всеки ден. Голямата опасност на тези грешки е, че те се превръщат в в традиция и вредни навици. Те обаче може да доведат до многобройни проблеми със самочувствието, включително и до развитието на тежки заболявания.
Какво количество храна да приемаме, за да не пълнеем, е вечният въпрос към диетолозите. Той става все по-актуален с наближаването на летния отпуск, а важния отговор дава днес за читателите на „Труд“ д-р Митко Ригов.
Няма да кажем нищо ново с констатациите, че за мнозина обедното меню се състои в хот-дог през компютъра, порция пържени картофки в картонена опаковка или голямо парче пица (с безалкохолно или бира). Така не само стрелките на кантара литват, но няма как да бъдем дълго време здрави. Но какво да бъде здравословното меню?
Често ние подбираме храната си според това, което обичаме, според това, което най-новата диета ни препоръчва да ядем или според нейната калорийна стойност. Това мислете е разпространено обаче предимно на Запад. В източната мъдрост е заложено съвсем различно отношения към храната и тя се счита за зареждаща сила както на физично, така и на психично ниво.
Нека ви задам един въпрос. Отговорете си честно! Защо се храните здравословно? Защото смятате, че така ще постигнете плочките, за които мечтаете, ръцете ви ще изглеждат по-стегнати и оформени и вероятно целулитът ви ще изчезне?
Децата, които ядат сладкиши като вафли, кексове и пасти между основните хранения, имат средно по 2 кариеса повече от останалите свои връстници. А средно с по 6 повече са онези, които пият подсладени безалкохолни напитки. Това показват проучвания у нас, съобщи за „Труд“ проф. Стефка Петрова, експерт по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи.
Д-р Мария Николова е главен асистент по хранене и диететика към Медицински университет - София
- Д-р Николова, защо повечето хора пълнеят през зимата?
Шам фъстъците действително съществуват от хиляди години, но хората просто наскоро започват да осъзнават колко здравословни и полезни са. Въпреки че първоначално се използват в Западна Азия, сега те идват от различни места, включително Калифорния, Мексико, както и Австралия. Казва се, че те са едни от най-здравословните ядки след бадемите.
„Законът за допълнителността се грижи сборът на всички промени да води до неизменяемост. Ние вярваме твърдо, че с времето много неща се променят и тази вяра ни пречи да видим, че времето произвежда само повторения на един и същ модел. Чрез времето се променят формите, но съдържанието остава едно и също“- Торвалд Детлефсен
Известният българин Иван Гарабитов, който е бивш треньор по борба, към днешна дата помага на хората да отслабнат и да водят здравословен начин на живот. Той дава важни съвети, за да остане всеки човек здрав и да бъде жизнен и щастлив.