Всички статии / киселина
През годините конюгираната линоленова киселина или CLA е станала известна с това, че има мощни ползи за здравето. В миналото се е смятало, че CLA е само източник на енергия, но последните изследвания показват, че тази мастна киселина може да се използва за лечение и профилактика на редица видове медицински разстройства.
Аспирина или ацетилсалициловата киселина се ползва от Античността. Досега сме били запознати с препоръката, че е добре да се взимат малко дози, около 100 мг, на ден за предпазване от сърдечни и сърдечносъдови заболявания. Ново изследване и заключило, че редовното приемане на аспирин в малко количество може да се свърже и с по-малък риск от развитие на рак.
Като говорим за черен кимион, не си мислете познатия ни кимион. Черният кимион е растение, което идва чак от Азия. Даже древните египтяни са го вкарвали в употреба. Различни легенди от онова време говорят, че маслото от черен кимион може да излекува всичко, без смъртта. Това масло е още познато и като "Черно злато на фараоните".
Възлите на щитовидната жлеза са бучки, които са твърди или течни във вътрешността. По-често се срещат сред хората, които са получавали рентгеново лечение в района на щитовидната жлеза в детска възраст. Жените са засегнати повече от мъжете. Главната жлеза на ендокринната система е хипофизата. Тя произвежда хормони, които контролират освобождаването на хормони от други ендокринни жлези.
Аспержи, зелен зеленчук, който пристига в магазините за хранителни стоки в началото на пролетта, е пълен с изобилие от ползи за здравето, което го прави добър избор за добавяне към вашата диета. Една чаша аспержи съдържа само 40 калории и е с много ниско гликемично въздействие, което ги прави чудесно допълнение за всеки, който иска да намали пиковете в нивата на кръвната захар.
Ако искате да намалите рисковете при бременност и да поддържате здравословно тегло през следващите месеци, то е добре да разгледате тези 10 суперхрани, които бременната жена трябва да добави към диетата си.
Сушени кайсии
Плодът звезда (Averrhoa carambola) или карамбола е плод, който вирее във Филипините, Индонезия, Малайзия, Индия, Бангладеш и Шри Ланка. Този плод прилича на звезда, когато се отреже напречно. Целият плод е годен за консумация, включително и кожата. Месото е хрупкаво, твърдо и изключително сочно. То не съдържа влакна и има консистенция като тази на грозде.
Дълго време считана за зеленчук, който да ядем само в умерени количества или дори да избягваме (според ниско въглехидратните ентусиасти, например), царевицата всъщност е много добра за вашето здраве! Съдържа здравословна доза витамини от група В, магнезий, фосфор и е пълна с антиоксиданти. Царевицата е много здравословен избор!
Комбуча е ферментирал черен или зелен чай. Благодарение на твърдата гъба от живи микроорганизми, която се носи на повърхността, комбуча е известна също като „гъба чай“ и се радва на отличителен външен вид. Гъбата прилича на палачинка и е известна също като симбиозна колония от бактерии и дрожди (SCOBY) и това е от съществено значение за създаването на комбуча.