Всички статии / черен шоколад
Има някои добри новини за любителите на шоколад: ново проучване, проведено от изследователи от Университета Северна Аризона показва, че приемът на черен шоколад с най-малко 60 процента какао може да бъде ключът към подобряване на вниманието и бдителността, и помага със следобедния спад.
„Да обичаш значи да намериш в щастието на друг своето собствено щастие“ – казва немският философ Готфрид Вилхелм Лайбниц. Малко му трябва на човек, за да се чувства по този начин и да задържи усмивката на лицето си през целия ден. Медитацията, достатъчно сън, смях, време с домашните любимци (както и с обични и щастливи хора) помагат.
Знаете ли, че в Япония консумацията на зелен чай е почти традиция. А ефектът от това е повече от впечатляващ – процентът на страдащите от хипертония хора в света е най-нисък в Япония! Вижте кои са другите храни и напитки, които благоприятстват, които успешно борят високото кръвно.
Черният шоколад
Може би много от Вас са чували рекламата на известния диетолог Ипократис Пападимитракос, в която той отхвърля млечния голям шоколад и препоръчва черен, но малък. Според нас, има защо това да е така. Черният шоколад е особено полезен и това доказват през годините множество изследвания.
Епифизната жлеза се счита за една от най-важните части на нервната система. Скрита между двете полукълба в мозъка, тя изработва серотонин, който се превръща в мелатонин. Продукцията му се стимулира от тъмнината и се потиска от светлина.
Проучване след проучване доказват, че черният шоколад е добро лекарство не само за разбито сърце.
Все още няма единодушно мнение за това какво причинява пролетната умора – липсата на достатъчно светлина през зимните месеци, хормонални промени, свързани със смяната на времето, спад на кръвното налягане са някои от сочените фактори.
Всички ние обичаме шоколад – някои от нас дори хапват от лакомството всекидневно (не посочваме никой конкретно!). Всички го познаваме прекрасно и отдавна е станал неделима част от живота ни. Черният шоколад (в него трябва да има поне 70% какао) е доказал полезните си свойства в не едно и две проучвания, проведени из цял свят.