Всички статии / витамин С
Витамин С в тялото ни помага за обмяната на вещества в мозъка, панкреаса, далака, белите дробове, сърцето, тимуса и очите. Той участва в изграждането на хрущяли, кости и зъби. За да може да изпълнява своите функции и задачи е необходимо наличието на минтерали, според учени.
Само бъзът превъзхожда шипката по способността си да предпазва имунната система. Шипката е плод с много повече предимства от вносни китайски и японски плодове от същия тип. През изминалите години се установи, че освен много витамин С, шипката съдържа и други вещества, които засилват имунитета.
Годжи бери е дребен безкостилков плод с червен цвят и фини семчици (лат. Lycium barbarum). Има сладък и леко кисел вкус. Расте като вечнозелен немного висок храст в Индия, Китай, Тибет, Монголия. Освен в суров вид, годжи бери е приятен за консумация сушен плод в комбинация с ядки и други сушени плодове, в сирил, кремове, кейкове и торти.
Наред с неоспоримия факт, че витамин С е незаменим и необходим за човешкото здраве, той е и от изключително значение за развитието на детския организъм. Той е свързан с жизненоважни процеси в тялото на човека и един от най-често приеманите със или без лекарско предписание витамини.
Свойства на витамин С
Всеки път, когато част от тялото се срещне с твърд предмет, се нараняват малките кръвоносни съдове под кожата. От тях изтича кръв, която се събира и образува синьо-черен отпечатък. Постепенно тялото абсорбира кръвта и синините избледняват. С напредване на възрастта, кожата става по-тънка и капилярите по-крехки – предпоставка за по-лесна поява на следи от натъртване.