Блог

Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

Има много места по света където хората живеят по-дълго и са по-щастливи от нас. Те не само се хранят здравословно, но и начинът им на живот ги предпазва от болестите на съвремието – рак, депресия, диабет и сърдечни болести. Ще споделим с вас какви са техните тайни за дълъг и щастлив живот – трябва само да прочетете следващите съвети и да ги адаптирате към своето ежедневие.

 

Окинава Япония

Хората в Окинава имат ниски нива на рак на простата и гърдата. Те се хранят със сезонни зеленчуци и пият много зелен чай, а мазнини си добавят от рибата.

 

Уроци от жителите на Окинава:

  • Развийте силно чувство за цел – на местния език се нарича икигай или това, за което си заслужава човек да живее – като заздравите семейните си връзки и поддържате тесен кръг приятели. Хората от Окинава го наричат моаис.
  • Бъдете активни всеки ден и ако имате възможност си направете зеленчукова градина – по този начин освен, че ще имате здравословна храна, ще поддържате ежедневна физическа активност.  Добре е да имате и специално място за отглеждане на билки и подправки – хората живеещи в апартаменти могат да ги отглеждат в саксии. Непременно си засадете джинджифил и куркума!
  • Добре е основната ви храна да са плодове и зеленчуци – най-добре да са вашата градина, ако нямате – от пазара и само в най-краен случай от супермаркета.
  • Практикувайте Хара хачи бу – това означава да „ядете докато се заситите на 80%“. Окинавците си повтарят това словосъчетание преди всяко хранене, за да си напомнят да не преяждат.
  • Усмихвайте се! Гледайте на живота позитивно дори и когато срещате препятствия на пътя си.

 

Още: Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

 

о. Икария, Гърция

Гърците спазват средиземноморската диета и поради това никой не трябва да се учудва, че рядко страдат от заболявания на сърцето. Основни продукти на острова са – зехтин, рукола, нахут, леща, пълнозърнест хляб, риган, магданоз и зелен лук. Традиционно в този район ядат червено месо само веднъж седмично.

 

Уроци от Икария:

  • Набавете си антиоксиданти! Диетата на икарийците се състои от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и малко риба. Ключът към здравето на населението се крие в консумацията на диви зеленолистни растения, които имат до 10 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино!
  • Пийте чай! Жителите на Икария пият разнообразни билкови чайове- някои от тях действат като диуретици, а други са предписвани от тамошните лекари за намаляване на кръвното налягане
  • Поспивайте. Хората, които дремват поне пет пъти на седмица намаляват с 35% риска от сърдечно-съдови болести. Хормоните на стреса също намаляват ако поспивате. (За работещите на пълен работен ден – можете да затваряте очи 2-3 пъти на ден за по 5 минути и да отпускате тялото и ума си)
  • Ходете всеки ден пеша. Островът, на който живеят, е хълмист и икарийците правят дневната си доза движение просто като отиват на работа или на църква.

 

Още: Лечение с олио – възможно ли е?

 

о. Сардиния, Италия

Италианците от Сардиния уважават много възрастните хора. Те винаги намират време поне веднъж през деня да спрат, каквото правят, да се огледат около себе си и да се насладят на заобикалящата ги красота. Чувството им за хумор е леко саркастично и вижданията им за живота са нетрадиционни. Това им отношение помага да решават конфликтите помежду си още преди да са започнали.

 

Уроци от Сардиния:

  • Яжте много зеленчуци и бобови растения с пекорино (вид овче сирене) и козе мляко. Яжте месото в малки количества – като допълнително блюдо, а не като основно ястие.
  • Поставете семейството на първо място. Хората със здрави семейни връзки страдат по-рядко от депресия и са по-малко податливи на стрес.
  • Уважавайте възрастните. Децата, за чието отглеждане са помагали бабите и дядовците с мъдростта и мотивацията си, са по-здрави и щастливи.
  • Разходете се. Овчарите, каквито са голяма час от населението на острова, ходят по около седем километра всеки ден – това подпомага метаболизма и поддържа здрави костите и мускулите.
  • Изпийте чаша червено вино. Виното в умерени количества е доказано здравословно.
  • Посмейте се с приятели. Думата „сардоничен“ произхожда от Сардиния. Всекидневните шеги и смях с приятели е начин човек да се отърси от ежедневния стрес.

 

Още: Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

 

Никоя, Коста Рика

Основни съставки в диетата на жителите на Никоя са ориз, боб и царевица. Хората, живеещи там, смятат, че всеки човек трябва да има plan de vida или причина, за да живее. В повечето случаи за тях това означава да прекарват колкото се може повече време със семейството си. Много от жителите на Никоя са вярващи – според тях живота с Бог облекчава стреса и влияе добре на живота им.

 

Уроци от Никоя:

  • Развийте plan de vida – причина да живеете – това е подобно на икигай (силно чувство за цел) при японците.
  • Пийте твърда вода. Високите нива на калций и магнезий са много важни за здравето на мускулите и костите. Водата в Никоя е твърда и хората там си набавят необходимия дневен прием на калций само като пият и готвят с водата от чешмата.
  • Дръжте фокуса си над семейството и приятелите си. Поддържането на добри отношения със семейството и създаването на здрави социални връзки дава причина за живот и се отразява добре на човек.
  • Работете физическа работа. Жителите на Никоя имат силна работна етика, което ги поддържа активни и в добро физическо състояние.
  • Планирайте храненията си. Хората в Никоя ядат най-много на закуска и най-малко на вечеря.
  • Излагайте се на слънце. Премерените дози слънце увеличават нивата на витамин D  в организма. Ако се печете 15 минути всеки ден това значително ще намали риска да заболеете от остеопороза или да имате проблеми със сърцето.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.travelphilippinesnow.com
източници: bluezones.com; forbes.com
Предишна статия
Как да си направим ароматна аптека у дома

Как да си направим ароматна аптека у дома

Следваща статия
20% от хората са със сенна хрема

20% от хората са със сенна хрема

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар