Блог

Как да си направим ароматна аптека у дома

Как да си направим ароматна аптека у дома

Отглеждането на билки у дома е забавно и спестява пари – не изглежда много да платите левче за китка босилек или мента, но знаете ли, че килограм от тези ароматни треви излиза 22-24 лева (колкото 3-4 кг свинско месо, например)! Финансите настрана, това хоби е изключително полезно за здравето – в допълнение към ароматизиране на любимите ястия, билките, които може да отгледате в саксии у дома, са пълни с антиоксиданти и основни хранителни вещества.

 

Половината от хранителната стойност на ароматните растения се губи в рамките на тридесет минути от събиране на реколтата. Когато имате собствени билки,  можете да използвате малко количество, колкото ви трябва. Ето кои ароматни растения може лесно да включите във вашата зелена домашна аптека:

 

Розмарин. Вече отделихме обширно внимание на розмарина, който съдържа съединения, като карнозна киселина, които са показани за борба с раковите клетки. Нещо повече, миризмата на розмарин може да подобри паметта, според изследване във Великобритания. Само го докоснете и стаята ще изпълни с ободряващ аромат. Средиземноморският храст расте най-добре на пълно слънце. Не чакайте да поникне от семена (както аз безуспешно правих). Вземете си малко растение или го захванете от клонка.

 

Мащерката отдавна се използва като билково лекарство за респираторни проблеми като бронхит, а също така има антисептични свойства. (Тимол, едно от съединенията, които съдържа, е ключова съставка във водата за уста Listerine.) Мащерката подсилва вкуса на редица супи, салати и почти всяка друга рецепта (добавя се дори на шампанско!) Експериментирайте с лимонена мащерка (цитронела), в чийто аромат ще се влюбите!

 

Лавандулата не е просто едно красиво растение, с което свързваме лилавите полета в Южна Франция. Нейният аромат е успокояващ и помага за здравословен сън. Билката съдържа полифеноли, които се борят с подуването на корема. По време на Първата световна война, лавандулата се използвала за превързване на рани и дезинфектиране, когато имало недостиг на други лекарства.

 

Босилекът, който е неизменна подправка в средиземноморската кухня, успокоява нервите и има детоксикиращ ефект върху черния дроб. (Включете го в менюто след тежък запой!) Маслото от босилек изчиства дефекти по кожата, благодарение на своята мощна противовъзпалителна активност. Идеално средство за отблъскване на комарите – посадете го в сандъчета на терасата и през летните вечери прекарвайте ръка по листата, да освободят аромата си, който гони досадните насекоми. Билката не се нуждае от много грижи и доста лесно расте.

 

Доказано – средиземноморската диета удължава живота!
За тежката сутрин след запой – химията на махмурлука
200 000 атаки за всяка клетка в секунда! Запознайте се със свободните радикали!

 

Не гледайте на магданоза само като декорация в чинията. Той съдържа витамини А и C, и само една супена лъжица предлага повече от половината от препоръчителния дневен прием на витамин K. Той служи на тялото по различни начини: предпазва костите от фрактури, предотвратява калцирането на артерии и защитава черния дроб и простатата от някои форми на рак, но най-известен е с това, че спомага за нормално съсирване на кръвта. Магданозът расте по-бавно в сравнение с други билки, но си струва чакането.

 

Градински чай или Салвия. Много козметични продукти включват градински чай поради антисептичните и антиоксидантните му свойства, които могат да помогнат в борбата срещу преждевременното стареене. Салвията също се използва като естествено средство за лечение на тревожност и умора, както и за усилване на паметта. Освен да ги добавят към сосове, италианците пържат листата в масло, докато станат хрупкави, и ги хапват като пикантно предястие. (Не бъркайте градинският чай с роднината му Салвия дивинорум - психоактивно растение, което се използва хилядолетия наред от шаманите в Мексико, поради своето силно въздействие на съзнанието.)

 

Кориандър - неизменна част от мексиканските и азиатски ястия. Наричан е още „китайски магданоз”. В България традиционно се използват семената му, но сега говорим за зелените му листа със силен аромат, който за „начинаещите” е често отблъскващ. Кориандърът или Силантро помага на тялото да се освободи от тежките метали. Той се свързва с живак, олово и други токсични тежки метали и ги извлича от тъканите. Лесно расте и е „черешката” на всяко истинско къри.

 

Копърът не е само за таратор и за кисели краставички! Това е чудесен източник на антиоксиданти като бета-каротин и е доказано средство за избавяне от хълцането (смесете една чаена лъжичка копър с чаша вряла вода, прецедете листата и бавно изпийте течността). Добър източник е на калций, а семената му помагат за отслабване.

 

От години отглеждам мента за един от любимите ми коктейли – Мохито. Тя е богат източник на витамин А, подобрява храносмилането, помага при гадене, главоболие, респираторни заболявания, астма и кожни възпаления. Тази билка расте бързо и се нуждае от много пространство. Може да я отглеждате в саксия като лесно се захваща от стръкче, потопено във вода. Ако я засадите в слънчев двор, ментата бързо ще се разпространи и ще имате огрмни количества листа за коктейли, за ястия от арабската кухня и за домашна ментовка (само да може да опитате моята!)

 

Дали ще вземете готови растения от пазара или сами ще си ги посадите, вашата ароматна аптека ще внесе свежест в дома, ще разнообрази менюто ви и ще се грижи ежедневно за здравето ви. 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.womensfitness.co.uk
Предишна статия
Как да пречистим кръвта си по естествен начин

Как да пречистим кръвта си по естествен начин

Следваща статия
Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

Съвети за дълголетие и здраве от целия свят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар