Всички статии / полезна
Знаете ли, че полезната коприва в суров вид, парлива и жарка, съдържа повече витамин С, отколкото лимоните и ябълките. Листата на жилещото растение от години са известни със своите лечебни свойства. В тях се съдържат органични киселини- мрачвена, пантотенова (витамин В5) и други, витамини (С и К), микроелементи, хлорофил и хистамин.
Виното от векове си върви с ореола на най-добрия помощник на здравето сред алкохола, макар че не е единствената напитка с такава претенция.
Бирата е поне толкова полезна, колкото и виното. А от голямото семейство на бирите най-полезни са горчивите. Това твърди проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.
Най-вероятно и вие вече сте забелязали, че из градове и села вкусната и полезна черница вече е дала плод. Плодовете зреят от средата на юни до началото на юли. Прекрасната и полезна черница крие много здравословни ползи за човешкия организъм. така че, ако ви попадне някъде дърво с този чудесен летен плод, не пропускайте да си хапнете.
В България са познати 3 вида черници – бяла, черна и тъмночервена. В последните години интересът към този плод се възвръща. Ето и как лесно да оберете плодовете – под дървото се поставя голяма кърпа, дървото се разклаща и узрелите черници падат, а незрелите остават по клоните.