Всички статии / сърдечно-съдови заболявания
В становище на правителството солта все още се счита за вредно вещество, което хората трябва да избягват, за да се защитят срещу хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, по тази широко обсъждана тема, науката има различно мнение, подкрепено с достоверни научни изследвания, сочещи солта като защитник на здравето на сърцето, а не като нещо, което да го разрушава.
Две проучвания, публикувани наскоро в Експертен преглед на клинична фармакология привлякоха внимание на факта, че далеч от това да са чудотворен лек, който бе обещан преди 20 години, статините всъщност носят сериозни странични ефекти – и вместо да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, те всъщност го увеличават!
Повечето от нас са чували за невероятните ползи от кокосово масло. Но замисляли ли сте някога дали сте опитали кокосово масло преди? Кокосовото масло съдържа всички ценни фибри в неговата копринена текстура.
Кайсията е древен плод – поне на 8000 г. Тя има приятен вкус и много полезни за здравето свойства. Първите сведения за отглеждане на кайсии са открити в древния арменски град Шенчовит, недалеч от Ереван. Там били открити изкопи, които археолозите датирали от 6 000 г. пр. Хр., а за пръв път плодът е споменат преди 4 хиляди години в писмо на китайски гражданин.
Мурсалският чай е бяло, достигащо до 50 см височина, космато растение. Обича варовитите терени и расте основно в южна България от 1400 до 2200 м н. в. Цъфти в жълто и се бере по време на цъфтежа – юни-юли месец. Билката е ендемит за Балканите.
Представяме ви интервю с Доц. Светослав Ханджиев пред в. 24 часа.
- Доц. Ханджиев, какви са най-новите тенденции в медицината на храненето?
Пролетта е време да празнуваме с агнешко. Традиция е крехкото месо да присъства на трапезата за Великден и Гергьовден, а за много народи и целогодишно в диетата. Ако изпитвате угризения, че ще консумирате нещо изключително нездравословно, мазно и недиетично, ще разбием тази представа с научни факти!