Всички статии / тахан
Бъдни вечер и Коледа са едни от най-светлите християнски празници, които от векове нашият народ тачи. Те освен че се имат дълбок духовен смисъл се свързват и с традиционни трапези. Ако искате да разнообразите менюто на тези празници, може да излезете от рутината и да дадете воля на кулинарното си въображение.
Хумус е традиционна храна от Близкия изток, която е намерила своето място и в много американски домове. Направен от нахут, лимонов сок, сусамов тахан, чесън, сол и зехтин, хумусът е добър източник на хранителни вещества и е лесен за използване за топене или намазване.
Сусамът е едногодишно тревисто растение от семейство Сусамови. Има 12 вида сусам. Родина на сусама е Африка. Отглежда се в Северна Африка, Средиземноморието и др.; най-много в Индия, Китай, Пакистан. Днес в Южна България – Хасково, Харманли и Ивайловград, успяват да сложат отново сусамовия тахан и тахан халвата върху трапезата на българина.
Родината на тази хранителна паста е в Близкия Изток. Там е изключително популярна сред хората. Направена е от нахут и сусамов тахан с различни овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут.
Едва ли досега някой е мислил за тахана като „спасител на животи“. Едно ново проучване обаче показва, че таханът може да намали риска от сърдечно-съдови болести с 39 % само за шест седмици.