Всички статии / дюля
Дюлята у нас се използва за кулинарни цели (най-често печена с мед, компоти, сладка, нектари, желета с прекрасни вкусови качества), но семките й са особено лековити. В обвивките им се съдържат около 20% слузни вещества, малко дъбилни вещества, 15% тлъсто масло, протеини, емулзин и др.
Изгарянията на кожата са много болезнени, независимо дали са се случили поради невнимание, когато правим зимнина или заради слънчев загар. „Здравница” подбра няколко ефикасни рецепти, за да успокоим болката, да подпомогнем оздравяването и да заличим белезите през всеки сезон.
Рецепта 1
Разнообразните хранителни растения са важна съставна част от здравословния начин на живот. Те могат да се използват за лечение и профилактика на много заболявания.
РЕВЕН (Pheum)
Пектин е структурен полизахарид съдържащ се в първичната клетъчна стена на сухоземните растения. За първи път е изолиран и описан през 1825г. от Henri Braconnot. Произвежда се с търговска цел като бял до светло кафяв прах, предимно извличан от цитрусови плодове. Използва се като сгъстител в хранителната промишленост, в часност при производството на мармалад и конфитюр.
Дюлевото дърво (Cydonia oblonga), познато отпреди 4 000 г. получава ботаническото си име от гръцкия град Kydonia, днес Ханя на о. Крит. Другото име под което бил още познат плода е „медна ябълка”, което дошло от гръцкото melimelon , защото била слагана с мед за направата на вкусен конфитюр. Португалците също я наричат marmelo заради това й приложение.