Блог

7 натурални средства, с които да преборите пролетната умора

7 натурални средства, с които да преборите пролетната умора

Все още няма единодушно мнение за това какво причинява пролетната умора – липсата на достатъчно светлина през зимните месеци, хормонални промени, свързани със смяната на времето, спад на кръвното налягане са някои от сочените фактори. Какво можем да направим ако слънчевите дни навън оцветяват настроението ни в тъмни краски, вместо да ни радват? Ето няколко съвета за справяне с пролетната умора:

 

  • Голям брой лекари препоръчват да се излагаме максимално дълго време на слънчева светлина. Добре е ако можете да станете рано сутрин и да постоите на слънце за известно време. Вкъщи и в офиса е препоръчително да вдигнете щорите и да дръпнете пердета, за да влиза повече светлина. Това ще регулира нивата ви на мелатонин и ще повиши енергията ви.

 

 

Други статии:

20 неща, които ще променят живота ви, ако започнете да ги правите сега

Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

 

 

  • Хапвайте повече зеленолистни растения като маруля, спанак, лапад, коприва, див чесън, киселец и др. – неслучайно именно в началото на пролетта природата ни дарява с тези високоенергийни и нискокалорични растения. Те са изключително богати на витамин С, желязо и безброй витамини. За още по-доброто им усвояване помага и ако ги овкусите със зехтин.

 

  • Движете се повече. Зимата предразполага към по-малко движение и телата ни са схванати и лениви в началото на пролетта. Движението стимулира кръвообращението, спомага за изхвърлянето на токсините и ни кара да се чувстваме по-добре. Излизайте по-често сред природата (или пък в парка) и правете свой набор упражнения всеки ден – дори само за 10-15 минути. От Doctiming.bg препоръчваме да опитате с тези 5 прости и лесни  тибетски упражнения.

 

  • Започнете да си правите кълнове – кълновете често са наричани „храна на боговете“. Експертите смятат, че в тях може да има до 100 пъти повече ензими в сравнение със суровите плодове и зеленчуци. Кълновете съдържат и до 95% от необходимите ни витамини и минерали.

 

  • Яжте 25-50 гр. черен шоколад на ден. Антиоксидантите в черния шоколад стимулират дейността на мозъка, подобряват кръвообращението и намаляват нивото на стреса. Редовната консумация на натурален шоколад подпомага снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества.

 

  • Пийте хранителни добавки. Мелатонинът е хормон, чиято основна функция е да регулира съня. Някой специалисти обаче смятат, че промените в нивата му са виновник за пролетната умора. Препоръчва се прием на около 0,3 милиграма мелатонин, взет няколко часа преди лягане. Друга добавка, която може да повиши енергията ни и да окаже благоприятно влияние на настроението ни, е рибеното масло. Наличието в него на Омега 3 мастни киселини помага да победим депресията и да повишим жизнените сили на организма си.

 

  • Почивайте си добре – както с всяка умора, така и с пролетната умора, организмът се справя най-добре ако е сме се наспали достатъчно и сме отпочинали. Ако в офиса и вкъщи непрекъснато сте заети с нещо и сте подложени на стрес, можете да изпробвате да си отделяте по 5-6 минути няколко пъти на ден, да затваряте очи, да отпускате мускулите на тялото си и да оставяте ума си да се рее.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: momsincharge.org
Предишна статия
Таня Андреева: има двама кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина

Таня Андреева: има двама кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина

Следваща статия
Психологическата нагласа е изключително важна при лечението на рак

Психологическата нагласа е изключително важна при лечението на рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар