Блог

Очите ми се зачервяват, обикновени капки не помагат, дали е от кожата?

Очите ми се зачервяват, обикновени капки не помагат, дали е от кожата?

На читателски въпрос отговаря акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение "Акад. Пашев" пред в. 24 часа.

 

Зачервяването на едното или двете очи е чест симптом в очните болести и може да се прояви в резултат на различни очни заболявания. Дължи се на разширение на повърхностните видими съдове на конюнктивата. Не се препоръчва да се поставят капки в очите, без да е извършен преглед от очен лекар, тъй като се нарушава хомеостазата и самоволното лечение без правилна диагноза може да доведе до влошаване на състоянието.

 

Много вероятно е зачервяването да се дължи на "сухо око", което е придружено с леки бодежи и парене. През последните години "сухото око" се превръща в болест на цивилизацията, тъй като се дължи на ред фактори от бита (работа с компютър, носене на контактни лещи, стоене в помещения с климатик, задимена и запрашена обстановка и др.). От друга страна, "сухо око" се проявява при приемане на различни лекарства (например очни капки при глаукома или хапчета при лечение на други заболявания - най-често хипертонична болест, както и при прием на антидепресанти, диуретици, сънотворни, антихистаминови, ендокринологични и др. медикаменти). В резултат на посочените фактори и обстоятелства се нарушават съставът и "дебелината" на слъзния филм - слоя сълзи, покриващи окото. Необходимо е да бъде изследвана слъзната секреция. При наличие на нарушение се предписва съответно лечение. Най-често се препоръчва редовното всекидневно поставяне на изкуствени сълзи в очите.

 

Още: Вкусът се крие в носа и в спомените

 

Друга причина за зачервяване на окото, особено през пролетния сезон, може да е поленова алергия, при която зачервяването се изостря при продължителен престой навън. Зачервяване може да се получи и при системна алергия към храни, препарати, козметика, домашни любимци, прах. Поставянето и почистването на очен грим е често самостоятелен или допълнителен фактор за очно зачервяване. Задължително е да се изследвате за наличие на алергична реакция към очен грим и почистващи разтвори. Както "сухотата" на окото, така и алергията се проявяват и в двете очи, макар и в различна степен. Алергичният конюнктивит често е свързан с обща алергична нагласа на организма - атопия, и може да бъде придружен със сърбеж, невродермит, кожни обриви.

 

Продължително зачервяване на окото и леко възпаление може да доведат до развитие на блефарит - хронично възпаление на клепачните ръбове, което изисква комбинирано лечение с очни компреси, масажи и очни гелове.

 

Още: Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

 

Ако зачервяването е свързано с напрегната зрителна работа (особено на компютър), е необходимо да изследвате зрението си, за да се търси наличие на далекогледство или астигматизъм. След 40-годишна възраст се развива и пресбиопия - отслабване на акомодацията и затруднение при гледане на близки разстояния. Носенето на необходимата оптична корекция едновременно с провеждане на локално лечение водят до пълно излекуване. Понякога причината може да бъде и в носене на погрешни очила.

 

Още: Шоколадът – любопитни факти и интересни проучвания

 

Препоръчва се преглед при офталмолог за изясняване на причината за зачервяване на очите ви.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: ticsnerviosos2bh.blogspot.com
Предишна статия
Проф. Мермерски: Да внимаваме, Великден може да ни вкара в болница

Проф. Мермерски: Да внимаваме, Великден може да ни вкара в болница

Следваща статия
3 практични начина да подобрите зрението си

3 практични начина да подобрите зрението си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар