Блог

Ечемик в окото – ах, защо намигнах!?

Ечемик в окото – ах, защо намигнах!?

Онзи флирт с поглед и онова леко намигване си остави своя отпечатък – клепачът ви се зачервява и подува, расте ечемик. Забравете за поверията, защото други са причините за възпалението на космените торбички на миглите или потните жлези на клепача (да, има такива)! Обикновено се случва при хора с понижени защитни сили на организма към инфекции. Ечемикът (хордеолум) често избива на фона на хронично заболяване и друга инфекция: при хронични тонзилити, възпаления, засягащи кухината при носа, болни зъби, заболявания на стомашно-чревния тракт, захарен диабет и себорея.

 

Бързо ще усетите, че се задава ечемик – болката се усилва особено при движение на клепачите, постепенно се появява оток. Ръбът на клепача започва да става по-твърд. Скоро на това място кожата се зачервява и процесът завършва с оформянето на малък абсцес, който спонтанно се пробива след няколко дни. Понякога може да се появят и увеличени лимфни възли, главоболие и температура. Съществува и вътрешен ечемик (от вътрешната страна на клепача), който може да стане хроничен.

 

Логично е да търсим причините за ечемика в замърсяването на очите и попадането на болестотворни стафилококови бактерии в тях (предупрежденията за спазване на лична хигиена и поддържане на чисти ръце си важат). Инфектирането може да се появи при често търкане на очите. Тук косвени виновници са некорегираните аномалии като късогледство, далекогледство и астигматизъм, които предизвикват умора, дразнене и неволно разтриване на очите. Рецидивиращите или множествените ечемици могат да насочат лекаря към изследване за скрито протичащ диабет. За да се избегнат усложнения при често рецидивиращ ечемик на окото, е желателно да се направи консултация с имунолог.

 

Лечението на ечемика е желателно да се проведе от специалист офталмолог, който най-често назначава антисептични или антибиотични капки и мехлеми. У дома може да помогнете на ечемикът да „узрее” със сух топъл компрес. Топлината засилва притока на кръв към ечемика за справяне с инфекцията. В самото начало (зачервяване и дразнене) възпалението може да се облекчи с компрес от лайка, но при появата на гноен сак мокрите компреси трябва да се избягват, тъй като могат да разпространят причинителите на инфекцията.  Не опитвайте да изстисквате ечемика! Това може да възпали съседните тъкани и окото. Народната медицина препоръчва търкането на ечемика с домашни средства, които притежават антибактериални свойства (НЕ магически, обаче!) – златен пръстен, чесън, алое, но дали помагат- ще кажете вие!?

 

Добрата новина е, че ечемикът не влияе директно на зрението и че спокойно може да си намигате!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическия текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://nuevaya.com.ni/
Предишна статия
Алергични ли сте към Коледа?

Алергични ли сте към Коледа?

Следваща статия

ДА на холестерола!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар