Блог

ДА на холестерола!

Все още ли си сте с впечатлението, че холестеролът е хранителен злодей и основната причина за сърдечно-съдови заболявания ? Избягвате ли яденето на  храни от животински произход като яйца, масло и месо поради  страх от "висок холестерол "? Добре е да знаете, че холестеролът играе съществена роля за поддържане на тялото да функционира оптимално и залитането към крайности е от вреда.

 

Пръскаме пари за понижаващи холестерола лекарства и хранителни добавки с надеждата да се предпазим от сърдечен удар. Но холестеролът има много ползи за здравето. Последните изследвания показват, че той играе ключова роля в сигнализирането между клетките. Тялото ни е съставено от трилиони клетки, които трябва да си взаимодействат една с друга. Холестеролът е една от молекулите, които позволяват тези взаимодействия да се осъществят. Например, той задейства отделянето на жлъчните киселини, така че без достатъчно количество холестерол, храносмилателната система може да бъде неблагоприятно засегната.

 

Той също така играе важна роля в мозъка, който съдържа около 25% от холестерола в тялото. Холестеролът има решаващо значение за формирането на синапсите, т.е. връзките между невроните, които позволяват да мислим, да учим нови неща и да формираме спомени. Изследвания сочат, че “low fat” диетите  могат да допринесат за болестта на Алцхаймер. Ниските нива на холестерол са също свързани с агресивно поведение , поради неблагоприятни промени в химията на мозъка - намаляване нивото на серотонин.  Освен това, се нуждаем от холестерол за производството на стероидни хормони ( включително и половите хормони). Витамин D се синтезира също от близък роднина на холестерола: 7 -дехидрохолестерол.

 

Ако искаме да разберем защо холестеролът е наистина невероятно важна молекула и е приятел , а не враг - е добре да си зададем въпроса "Какво се случва без холестерол ?” Съществува рядък симптом на генетичен дефицит на холестерол при около 1 % от населението (синдром на Смит – Лемли- Опиц). Първо, ако плодът носи тези гени и нероденото дете не може да синтезира своя собствен холестерол, то това обикновено води до спонтанен аборт.  В редки случаи, когато бебето все пак се роди със синдрома, то може да има широка гама от здравословни проблеми:  аутизъм или умствена изостаналост , физически дефекти в ръцете, краката и / или вътрешните органи, податливост към инфекции, храносмилателни проблеми и сърдечни заболявания.

 

Сериозни изследвания твърдят, че общото ниво на холестерол в кръвта не е надежден индикатор за риска от сърдечни заболявания, освен ако не е наистина изключително повишено.  Специалистите сочат други две съотношения, които са далеч по-добри показатели на риска от сърдечни болести:

  • Съотношението HDL/общ  холестерол: Процентът HDL (липопротеини с висока плътност – „High Density” или „добрият” холестерол) е много силен индикатор за риска от болест на сърцето. Просто разделете нивото HDL холестерол на общия холестерол. Идеално полученият процент трябва да е над 24. Под 10 на сто е съществен показател за риск от сърдечно-съдови заболявания.
  • Сътоношението триглицериди / HDL: Този процент в идеалния случай трябва да бъде под 2. (Триглицеридите и холестеролът са отделни видове липиди. Триглицеридите съхраняват неизползваните калории и доставят на тялото енергия).

 

Около 80-90 процента от холестерола в тялото се произвежда от черния дроб (тоест ние сами си го правим!). Ако не приемаме чрез храната достатъчно холестерол за ежедневните физиологични функции, то организмът засилва производството му.  И обратното - когато ядем повече храни, богати на това съединение, телата ни произвеждат по-малко. Крайният резултат е, че за повечето от нас, консумирането на храни с високо съдържание на холестерол има много малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта. Изследване на ефектите върху здравето на традиционни диети в различни точки на света показва, че храни богати на холестерол, като хайвер и черен дроб, са високо ценени в някои култури, които имат много ниски нива на сърдечно- съдови заболявания и други съвременни болести. Също така в 70% от населението, храни, богати на холестерол (като яйцата), причиняват само леко повишаване на нивата на холестерола.

 

Как да коригираме нивото на холестерола по естествен начин, без да го избягваме? Помните, че по-голямата част от холестерола се произвежда от черния дроб , което се влияе от нивата на инсулина . Ето защо, ако се оптимизира нивото на инсулин , вие автоматично ще оптимизирате холестерола. Основните препоръки за безопасно регулиране на холестерола са свързани с промяна на диетата и начина на живот:

  • Намалете захарта  и храните с глутен в диетата.
  • Консумирайте по- голяма част от храната си сурова.
  • Уверете се, че приемате омега 3 мазнини от животински произход (като масло от крил)
  • Сменете вредните растителни масла и синтетични трансмазнини със здравословни мазнини, като зехтин  и масло.
  • Включете ферментирали храни в ежедневната си диета ( в момента това е киселото зеле, както и киселото мляко) .
  • Оптимизиране нивото на витамин D, в идеалния случай чрез подходящо излагане на слънце , тъй като това ще позволи на тялото ви да създавате и витамин D сулфат - друг фактор, който може да играе решаваща роля за предотвратяване на образуването на артериална плака.
  • Спортувайте редовно.
  • Избягвайте пушенето или пиенето на алкохол прекомерно.
  • Осигурете си  възстановителен сън.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.ochsner.org/
Предишна статия
Ечемик в окото – ах, защо намигнах!?

Ечемик в окото – ах, защо намигнах!?

Следваща статия
В атака срещу грипа!

В атака срещу грипа!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар