Блог

Новият гост на домашната ви аптека трябва да бъде това масло

Новият гост на домашната ви аптека трябва да бъде това масло

 

Камфоровото масло се извлича от дърво под същото име. Този тип масло се използва в медицината от стотици години. Ние ще ви разкажем за добива и приложението на камфоровото масло, за да видите, че причините да го включите в аптечката си не са една или две. 

 


Във всички части на растението има маслени клетки, които съдържат камфорово масло. При окисляването му се отлага в дървесината във вид на кристалчета. Най-богати на камфор са долните части на ствола- наситнява се на стружки и се подлага на водна дестилация. Докат крехките, безцветни кристалчета с характерна миризма в Япония се добиват от стволовете и корените, в Русия се ползват облистените клонки, макар че се добива по-малко суровина, но този начин е по-щадящ, разказва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.



Лечителят Амасиаци пише, че то помага при менингит, туберкулоза, главоболие, сърцебиене, жълтеница, копривна треска, както и външно средство срещу обриви по кожата, ушите и устата, а също и при подагра.



Германският лечител свещеник Кнайп го назначавал във вид на спиртен разтвор ( късче, колкото лешник разтворено в 250 мл. спирт) за втриване при натъртвания, изкълчвания, ревматични и спазматични състояния.



Маслото от камфор (стрива се парченце камфор в маслинено или бадемово масло) го препоръчвал при ревматизъм, болки в гърба и болезнени подагрични прояви.



В българската народна медицина се дава вътрешно при простуда, бодежи в гърдите, лош дъх, дифтерит, ставни отоци, измръзвания.



Що се отнася дo употребата му в лечителското изкуство на Близкия и Далечния Изток, тя е много по-широка –



в Корея напр. вътрешно се взема при възпалителни процеси, слънчев удар, нервно сърце, епилепсия, травматичен шок, рязко отслабване, коронарна недостатъчност, повишена нервна възбудимост. А външно: срещу възпаления в устната кухина и гърлото, зъбобол, болести на очите, ринит.



Камфорът възбужда  централната невна система, стимулира дишането и кръвообръщението , оказва тонизиращо влияние на сърдечния мускул, засилва обменните процеси в него.

 


В медицината се използва подкожно в маслен разтвор или във вид на прах за оказване на бърза помощ в случай на остра и хронична недостатъчност при колапс, инфекциозни заболявания (със сърдечна недостатъчност), крупозна пневмония, отравяния с въглероден окис, наркотични и сънотворни вещества.

 


Вътрешното приемане днес почти не се практикува (необходима е голяма предпазливост и единствено- под лекарски контрол!), докато външното ву прилагане се ограничава при чувствителна кожа( възможни са изгаряния и възпаления).

 


Под формата на спиртен разтвор, мехлемоподобни и течни мазила се предписва при различни ревматични болести и мускулни болки. Най-често в препаратите се съчетава с розмариново, лавандулово, мащерково и терпентиново масло, мравчена киселина, амоняк и хлороформ.



Камфоровите мехлеми се прилагат твърде често и  във ветеринарната медицина при разтегляне на сухожилията и навяхвания.

 

Свързани статии: 

 

Прочисте организма със студено пресовано рициново масло

 

12 супер ползи за здравето от орехово масло

 

Масло от мащерка - доказано, че убива 97 процента от раковите клетки на гърдата

 

10 причини, поради които трябва да използвате фъстъчено масло всеки ден

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Шоколадът лекува високото кръвно

Шоколадът лекува високото кръвно

Следваща статия
Гъбата кладница лекува тумори

Гъбата кладница лекува тумори

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар