Блог

Гъбата кладница лекува тумори

Гъбата кладница лекува тумори

 

Гъбата кладница има много ползи за здравето ни. Една от основните причини е наличието на полизахариди в нея, които са двойно повече като количество в кладницата, отколкото в гъби като пачия крак и четири пъти повече от тези в култивираните гъби. Полизахрадите и особено глюканите от тях притежават анитраков ефект. 

 

Способността на полизахаридите да блокират действието на канцерогените, се запазва и след термична обработка при готвене като те преминават в бульона. Повече от половината от полизахаридите в гъбата съдържат манитол и хитин, които образуват неразтворими фибри в плодното тяло на гъбата. Влакната от тези съединения са ефективни сорбенти за токсичните вещества и допринасят за тяхното отстраняване от човешкото тяло.

 

 
Гъбите са от полза за хората при болести като туберкулоза, пневмония, тропическа малария и бактериални заболявания на очите. Те са полезни срещу някои бактерии и вируси с усилването на имунитета и действат антивирусно и антибактериално.

 

Гъбите са полезни за подобряване на имунитета, за нормализиране на кръвното налягане и на кръвната захар и за превенция на рака. Кладницата се използва успешно и за предпазване и лечение от радиация. По време на аварията в Чернобил, тя е била наречена „Спасителя”. Те поглъщат тежки метали и радиация, което ги прави полезни за това.

 

Дивата кладница може да се намери върху пънове в широколистните гори, суха дървесина, трупи, от късна есен до зимата и падането на първия сняг. Понякога се среща и рано на полет. Тя расте на букет достигащ до 30 гъби, които се застъпват една друга и теглото им може да достигне до 2-3 килограма. Размерът й може да достигне до 30 см. Гъбата се храни с умъртвена наскоро дървесина от широколистни дървета и е лесна за отглеждане. Широко разпространена е по света и в България.

 

Ползи за здравето

 

Гъбата кладница отглеждана на дърво съдържа вещество, наречено бета-глюкан, което е в състояние да инхибира туморни клетки, от голяма полза е в борбата с вируси, за имунната система, понижава кръвната захар и нивата на холестерола. Тя е подходяща за профилактика на атеросклероза и високо кръвно налягане. Проучванията показват, че сокът на кладницата е способен да спре растежа на бактериите Е. коли.

 

Сушена гъба на прах е отлично средство за намаляване на пероксидацията и на триглицеридите в кръвта и още в черния дроб и бъбреците.

 

Друга полза за здравето на гъбата кладница е свойствата й като сорбент и антиоксидант, благодарение, на които е полезна за нормализиране на храносмилането и за възстановяване на неговата функция.

 

Минералите съдържащи се в нея, действат като регулатор на метаболизма. Обикновено те са част от различни ензими и са основният градивен материал в костите. Кладицата е богата на рибофлавин, което позволява да се разглежда като една от най-полезните гъби за запазване на зрителната острота. Те съдържат големи количества желязо, фосфор и цинк. това прави гъбата известнна като необходима съставна част на вегетарианската диета. До известна степен те могат да заменят животински източници на фосфор, цинк и желязо.

 

Нискокалоричната кладница позволява широкото й използван в диетичното хранене и следователно за отслабване.

 

Ефекти от гъбата кладница са:

 

Полезна е за предотвратяване на стомашни язви и за лечението им.

 

Подпомага отстраняването на радиоактивни елементи.

 

Спира развитието на атеросклероза.

 

За нормални нива на холестерола и кръвното налягане.

 

 

Укрепва имунната активност на организма.

 

В умерени дози, фибрите на гъбата кладница нормализират дейността на полезната чревна микрофлора. Въпреки това, веществата манитол и хитин са трудно усвоими за човешкия стомах, с което основно се обяснява нискокалоричните менюта с тези гъби. Тя съдържа витамините А, В1, В2, В5, В9, РР, D, а по съдържание на витамин Е е рекордьор сред гъбите. Количеството на витамин В2 е по-голямо не само от това в ръжения хляб, но и дори от това в млякото и говеждото месо, а това на В1 се близък до количеството му в хляба, зелето и боба.

 

Гъбата кладница укрепва имунитета

 

В кладницата са открити мазнини, които превъзхождат много други гъби. В нея има макар и малко, стероли, фосфатиди и мастни киселини, които са необходими на тялото, а то не може да ги синтезира. В 100 г кладница се съдържат белтъчини 3,3 г, целулоза (фибри) 2,3 г, мазнини 0,4 г, вода 89,2 г, въглехидрати 3,8 г. Нейната калоричност е около 33-38 ккал пресни и 78 ккал задушени на 100 г вещество.

 

Гъбите кладница са богати на рибофлавин, което им позволява да се разглежда като най-полезните гъби за запазване на зрителната острота. Те съдържат големи количества калий, йод, селен, желязо, фосфор и цинк. Полезни са като необходима съставна част на вегетарианската диета. До известна степен те могат да заменят животинските източници на фосфор, цинк и желязо.

 

Подобно на други видове гъби, кладницата е източник на растителни протеини. Получените от растителни източници са „допълнителни“ герои в една здравословна диета, защото те съдържат пълния състав от аминокиселини, необходими за човека. Въпреки това, фактът, че гъбите могат да дадат на телата ни, аминокиселини не по-малко от други източници. Кладницата доставя определено количество протеин и може да ускори процесите на възстановяване в организма. Използването им помага за укрепване на имунната система.

 

Гъбата кладница е полезна при високо кръвно, висок холестерол, рак и други болести

 

Кладница при лечение на Рак.

 

Препарати на базата на гъбата кладница се използват за лечение и превенция на тумори. Като цяло, редовната употреба на такива гъби подобрява имунитета и намалява риска от появата на рак. Гъбата кладница отглеждана на дърво съдържа вещество, наречено бета-глюкан, което е в състояние да инхибира туморните клетки. Доказано е научно, че мицелът на гъбите кладница има противоракова активност.

 

През 1997 г., този ефект е експериментално потвърдено от японски учени. Добавяне в храната на опитни мишки силно канцерогенното вещество N-бутил-N’-butanolnitrozoamina в рамките на два месеца води до появата в тестваните мишки на рак на пикочния мехур в 100% от случаите. Когато едновременно с храната се добавят и кладница в храната заедно с канцерогена, след 2 месеца само 65% от животните са имали раков тумор. Авторите на експеримента, обясняват защитният ефект срещу рак на кладницата и предполагат, че нейните полизахариди (глюкани), стимулират имунната система. Други изследвания по-късно потвърждават, че бета-глюканът в гъбите има противараков ефект.

 

Високо кръвно.

 

Кладницата съдържа вещества, които нормализират нивата на липидите, понижават кръвното налягане и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Благодарение на тях, тя понижава нивата на холестерола и с това се намаляват стойностите на кръвното. Важен фактор за понижаване на кръвното е минералът калий, който се съдържа в гъбата.

 

При хипертония: 50 грама пресни гъби, се нарязват на парчета и се слагат в буркан или в друг съд с 1 чаша водка, съхраняват се на тъмно за 2 седмици и редовно се разбъркват. Употребява се 2 пъти за деня по една лъжичка от направената тинктура в рамките на половин час преди хранене.

 

Тромбофлебит, разширени вени, атеросклероза, холестерол.

 

През 1987 г. се появили първите доклади за новата група лекарства – инхибитори на холестерол. Първото лекарство в тази група е ловастатин. През 1993 г., в Словения ловастатинът е бил открит в гъбите кладница и през 1995 г. и са били публикувани данни за съдържанието му в различни части на гъбата в хода на своето развитие. Ловастатинът се появява в мицела. Плодните тела на кладницата отглеждани на тъмно са с дълги крака и малка шапка, съдържат много малко ловастатин, като в тези условия е равномерно разпределен в гъбичките, включително в краката и мицела. Процесът на натрупване на ловастатин води до факта, че най-богати на него са гъбите с диаметър около 10 см. Младите с по-малък диаметър 10 см или обратно, по-зрелите гъби с диаметър около 15 см, съдържат много по-малко ловастатин.

 

За предотвратяване на атеросклероза и тромбоза: пресни гъби се попарват с готова вряла вода, охлаждат се и фино се нарязват. Яжте получената гъбна паста 2-3 пъти на ден по една лъжица за супа. Курсът на лечение – 2 седмици, изпълняване на процедура се препоръчва на всеки 2 месеца.

 

Множествена склероза, мозъчни травми.

 

Докато гъбите кладница остават отличен източник на природен ловастатин, техните лечебни качества се простират далеч отвъд сърдечносъдовите заболявания. В Медицинския университет на Южна Каролина (САЩ) са проведени проучвания за ловастатин, за използването му като медикамент за лечение на заболявания на нервната система. Най-обещаващото използване на ловастатин се счита за лечение на множествена склероза и травматично увреждане на мозъка. Програмата за развитие на превантивните дългосрочни последствия от травматично увреждане на мозъка включва ловастатин. Учените възлагат надежди към тези изследвания.

 

Астма.

 

Учени откриха друго важно свойство на ловастатин. Факт е, че има много заболявания, свързани с повишено образуване на имуноглобулин Е (LGE). Това са атипична бронхиална астма, алергичен ринит, лекарствени алергии и др. При тези пациенти, плазмените клетки в отговор на стимулираните алергенни произвеждат големи количества антитела (IgE). Ловастатинът е в състояние да се прекъсне веригата от реакции, които водят до алергии. Клетките спират в отговор на действието на IgE и алергиите не се развиват. Това доказателство е публикувано в научни списания още през 1995 Fosso CK.

 

Пневмония.

 

Гъбите имат антибактериално действие както казахме по-горе и затова могат да бъдат полезни при пневмония и други болести като туберкулоза, тропическа малария и бактериални заболявания на очите.

 

Отслабване.

 

Ниското съдържание на калории в кладницата ги прави незаменима част от менюто на всяка диета за отслабване. Хората често не могат да получат дневната потребност от протеин, просто, защото тя се съдържа в животинските храни предимно, от които се напълнява, а също и от тестените храни се качват килограми. Желаещите да отслабнат трябва да избягват високо енергийните източници, като месото например. Гъбите в това отношение са много полезни. Едно просто ястие, да речем, със задушени броколи и задушени гъби, ароматизирани със здравословно масло съдържащо малко калории, както и значително количество протеини. А ако прибавим към това ястие белтъка на яйце без жълтъка, можете напълно да си решите проблема – получавате топла храна, с минимално съдържание на калории и максимална доза протеин същевременно. Такива омлети са удобни, въпреки обичайната традиция да се готви бързо за закуска и вечеря. Гъбите кладница не губят много време за приготвяне – по-малко от 20 минути.

 

Гъбите съдържат и някои влакна. Една порция с кладница съдържа една трета от дневната нужда от фибри за отслабване на човек. Ето защо ястия от гъби са от полза при отслабване дори ако не се пържат гъбите в един литър масло с килограм галета.

 

Рани.

 

Ако раните не зарастват за дълго време: Налейте към 1/2 чаша прясно нарязана кладница чаша водка и ги оставете в тъмно място за около две седмици, като се разклаща всеки ден и на края се прецежда. Навлажнете с тинктурата една стерилна марля, поставете я върху засегнатото място и направете превръзка. Правете процедурата веднъж дневно в продължение на 30-40 минути, докато бъдете излекувани.

 

Стрес, безсъние.

 

За да се успокои нервната система и за добър сън се вземат 50 грама кладница, нарежете я с нож и я добавете към 1 бутилка (750 мл) вино Каор. Остава се да кисне в хладилника за една седмица. Вземете една малка доза от питието – 30 мл през нощта. След една седмица на нормален сън и раздразнителността и сълзливостта няма да остане нищо. Продължителността на лечението обикновено не надхвърля един месец.

 

Вреди.

 

Въпреки ползите, гъбите могат да причинят вреда, тъй като са тежка храна. Не се препоръчва при остра екзацербация на бъбречно заболяване със сърдечносъдови заболявания. Повече от половината от полизахаридите в гъбата съдържат манитол и хитин, които образуват неразтворими фибри в плодното тяло на гъбата. Влакната им са ефективни сорбенти за токсичните вещества и допринасят за тяхното отстраняване от човешкото тяло. Те обаче не се усвояват добре и затова гъбите не се препоръчват на деца под 12 години.

 

Те почти не се усвояват и включването им в диетата на сурови гъби, може да доведе до чревно разстройство. Затова те трябва да се ядат само след термична обработка.

 

Спорите на гъбите попаднали в белите дробове, може да предизвикат алергии. Освен това гъбите са податливи на вирусни заболявания.

 

Хранителен състав.

 

По своята хранителна стойност кладницата може да се сравни с някои плодове, както и с рибата например по съдържанието му на фосфор.

 

Протеините в гъбата са 20-25% от ядливото сухо вещество и усвояемостта им е в размер на 70-80%. Тялото на плода съдържа 10 от 14 изискваните микро и макронутриенти, включително желязо. Също така наличието на кобалт и други микроелементи запълват недостатъците на човешкото хранене.

 

В мицела от кладница присъства активно витамин D2 и мастноразтворимият витамин Е (токоферол), съдържанието, на който е малко по-ниско, отколкото в маслото от черен дроб на рибата треска. Също така тя съдържа фолиева и аскорбинова киселина, тиамин, пиридоксин, биотин, рибофлавин. По съдържанието на ниацин е една от водещите храни.

 

В 100 г кладница се съдържат белтъчини 3,3 г, целулоза (фибри) 2,3 г, мазнини 0,4 г, вода 89,2 г, въглехидрати 3,8 г. Нейната калоричност е около 33-38 ккал пресни и 78 ккал задушени на 100 г вещество. Съдържа витамините А, В1, В2, В5, В9, РР, D, а по съдържание на витамин Е е рекордьор сред гъбите. Има малко и витамин В12.

 

Свързани страници: 

 

Гъбите лекуват множество болести – вижте кои са те

 

Как да отглеждате невероятните гъби шийтаке у дома?

 

Чудодейна гъба „бразилски бадем“ предпазва от рак

 

Източник: lechitel.net

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Новият гост на домашната ви аптека трябва да бъде това масло

Новият гост на домашната ви аптека трябва да бъде това масло

Следваща статия
Най-добрите естествени хранителни добавки за стройна фигура

Най-добрите естествени хранителни добавки за стройна фигура

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар