Блог

Шоколадът лекува високото кръвно

Шоколадът лекува високото кръвно

Шоколадът може да бъде и здравословно удоволствие, ако приемате такъв със съдържание на какао междъ 70 - 85%. Освен това е добре всички други не толкова полезни съставки в шоколада като мляко и млечни продукти, захар и соя да са ограничени. В този си си по-чист вид, шоколадът даже би могъл да помогне на тези от вас с високо кръвно налягане. 

 

Суровото какао е много горчиво и много малко хора биха го яли без някакъв вид подсладител. Това е суперхрана, която има много ползи за здравето. Така че направете най-добрия избор и се насладете на парче шоколад, докато се чувствате добре, поради тези 5 причини.

 

Високо съдържание на антиоксиданти

 

Суровото какао има изключително висок ORAC (абсорбционен капацитет за кислородни радикали), поради органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. С резултат от около 21 000, то се нарежда в Топ 3 на храни с висока антиоксидантна активност.

 

Антиоксидантите са важни, тъй като те предотвратяват натрупването на свободни радикали, които са склонни бавно да влошават здравето ни. Можете да мислите за тях като за „анти-стареене“ съединения, така че яденето на парче шоколад може действително да забави стареенето! Трябва ли да кажем нещо повече?

 

Богато на минерали

 

Минералните дефицити са сериозен проблем, но за щастие, добрият шоколад може да помогне за преодоляване на този проблем, стига да е чист и лишен от млечни продукти и ГМО съставки (като соя). Минерали, които можете да очаквате да получите с парче шоколад включват (на базата на сто грама тъмен шоколад, който е 70-85% какао):

 

  • Желязо(67% от ПДД, препоръчителна дневна доза)
  • Магнезий (58% ПДД)
  • Мед (89% от ПДД)
  • Манган (98% от ПДД)
  • Той съдържа също така благоприятни количества цинк, фосфор, калий, селен и калций.

 

Подобрява настроението

 

Независимо дали сте в добро или лошо настроение, шоколадът може да ви накара да се чувствате по-добре. Това може да се дължи на способността му да подобрява когнитивната функция  чрез повишаване  нивата на „щастливите химикали“, като серотонин, ендорфини, фенилетиламин и анандамид.


Независимо от научните разсъждения, малцина могат да се отрекат от щастието, което добро парче шоколад може да донесе.

 

Добре е за сърдечно-съдови заболявания

 

Шоколад с форма на сърце не само показва любов към хората, близки до нас, но и символизира една от сравнително непознатите ползи на шоколад, а именно правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Добро парче шоколад може да спомогне за насърчаване на притока на кръв, намаляне на кръвно налягане, както и подобряване  нивата на холестерола.

 

Ключът зад всички тези предимства е суровата, органична форма на шоколад, известна като какао. Така че, за да се гарантира, че ще изпитате всички ползи за здравето, трябва да потърсите шоколад, който съдържа 70-85% какао.

 

Свързани статии:

 

Кога хапването на шоколад носи риск от диабет

 

Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко

 

Храни, които карат рака да „гладува”

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Победете акнето лесно и в домашни условия с тази рецепта

Победете акнето лесно и в домашни условия с тази рецепта

Следваща статия
Новият гост на домашната ви аптека трябва да бъде това масло

Новият гост на домашната ви аптека трябва да бъде това масло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар