Блог

Мощният източник на антиоксиданти - зелен чай

Мощният източник на антиоксиданти - зелен чай

Зеленият чай се получава от листата на чаеното растение (Camelia sinensis) с минимална степен на окисление при преработката, което  определя разликата между зеления и черния чай. В изсушения зелен чай се запазва богато съдържание на ценни полифеноли. Тяхната нетрайност съкращава срока на годност до половин година. След отваряне на пакет със зелен чай, дори съхраняван в затворен съд  той губи свойствата си до 2-3 месеца.

 

 

Съдържанието на епигалокатехин галат (EGCg) определя силните антиоксидантни свойства на зеления чай. Възпрепятства развитието на невродегенеративните болести като Алцхаймер и Паркинсон. Спомага за контрола на кръвната захар и съответно нивото на инсулина. Епигалокатехин галат предотвратява стареенето на клетките, като намалява вредното въздействие на свободните радикали. Подпомага възможностите на тялото да използва мазнините като енергиен източник. Подходящ е за болните с артрит, поради противовъзпалителното си действие. 

 

 

Чаеното растение, чиято родина е Китай, е било използвано широко в древната традиционна медицина, както за пиене, така и за външно приложение. Днес зеленият чай е познат и се консумира по целия свят като ободряваща много полезна напитка. 

 

 

Правилно приготвяне на зелен чай

 

Използвайте филтрирана вода, за да не измените специфичния вкус и аромат на зеления чай. За една чаша от 200 мл  вода дозата зелен чай е около 4 г., но всеки може да го приготви силен, калкото му е вкусно. Ако го екстрахирате във вряща вода, ще направите чая горчив. Най-добре е температурата за запарване на зелен чай  да бъде между 70-80 градуса C. Това ще постигнете като оставите кипналата вода да се охлади за 2-3 минути. Тогава към водата добавете зеления чай. Времето за запарване е от 1 до 3 минути в зависимост от разновидността на чая. Насладете се на уникалния аромат и вкус  на така приготвения зелен чай без да добавяте нищо друго.

 

Редовното пиене на зелен чай е приятен ритуал за среща с приятели в студените месеци. Още повече, че има изключително благотворен ефект върху редица болести и забавя стареенето.

 

 

Свързани статии:

Зелена светлина за зеления чай

Чаша черен чай на ден подмладява и снема стреса

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Д-р д.м. Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП

Д-р д.м. Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП

Следваща статия
Защо ушите измръзват първи по време на физическа активност?

Защо ушите измръзват първи по време на физическа активност?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар