Блог

Актрисата Биляна Петринска замества месото с авокадо и се успокоява с музикотерапия

Актрисата Биляна Петринска замества месото с авокадо и се успокоява с музикотерапия

Актрисата Биляна Петринска се храни балансирано. Тя набляга на салатите, задушените зеленчуци и супите, избягва пържено и тестено. А храните, без които не може, са зеле, моркови, авокадо<, червено цвекло и киноа. Цял ден може да е на салата със зеле, моркови, малко зехтин и лимонов сок или на едно-две варени яйца с горчица и разбира се любимото си авокадо, с което често замества месото съобщава в. 24 часа.


 

Всъщност изброените продукти са особено полезни за нейния организъм. Преди време актрисата се подложила на аюрведичен тест, който определя конституцията на тялото. За нейно щастие се оказало, че е от балансиран тип – така наречения тридошов. Според аюрведа, от която актрисата се интересува, човек се ражда с определена конституция – доша, която е съвкупност от физически и душевни качества, характер. Типът тридошов означава, че духът и тялото са във възможно най-добра хармония.


 

Биляна Петринска смята, че здравето е преди всичко начин на мислене. "При мен със сигурност е така. Емоцията може да влоши здравето ми. Затова се грижа преди всичко за душата си – чета хубави книги, гледам филми, общувам с позитивни хора, наслаждавам се на изкуство под всякаква форма", казва актрисата.


 

Затова тя не обича да пилее много време в кухнята – смята го за изгубено. Не понася етапите, в които трябва да се чака – да заври, за втаса, да престои. Затова набляга на аламинутите. А и винаги, когато реши да кулинарства, не приготвя здравословни, а предимно калорични ястия. Например специалитета с обезкостени печени фурми на фурна, обвити в бекон, нарязан на лентички. А дойде ли Коледа, с часове може да пече и рисува коледни курабии, защото това е свързано с творчество.


 

Сладкото й е страст от малка. Като ученичка всяка седмица правела "Негърче" и бъркала домашен течен шоколад. Прибирала се в голямото междучасие, за да си хапне тайно. И до днес има периоди, в които си позволява повечко шоколад, но се движи активно. Година и половина ходела на народни танци, но е на периоди – пробвала е и други танци. "Да ангажирам емоцията, сетивата си и да се забавлявам, е много важно, за да съм в кондиция. Разбира се, гиричките и пътеката също помагат. Но в никакъв случай бягане – само бързо ходене", казва актрисата. Тя се грижи за баланса на организма си и с упражнения за дишане, ходи на масаж, плуване, езда и вярва в музикотерапията. "Наистина има звуци и музика, която лекува и балансира тялото и духа", смята Биляна Петринска. Обича класическата музика, а според теста, който си направила, най-добре действа терапията с музиката от кристални тибетски купи.


 

Сутрин не закусва. Започва деня си с чаша топла вода с джинджифил или лимонов сок, а след това - кафе с мляко за събуждане. Първото хранене за деня е обядът. Вечеря обикновено късно, защото често е на представление в театъра. Но когато няма репетиции, снимки и записи, гледа да си почива пълноценно. "Не пуша и много държа на добрия сън. Приемам много пробиотици, антиоксиданти, магнезий, силиций, омега 3. В нашето стресиращо всекидневие организмът трябва да се подпомага с хранителни добавки задължително", казва актрисата.


 

Тя е почитател на екзотичния вкус - затова добавя майорана към крем супите, които прави. Харесва и къри, куркума, джинджифил, мащерка, босилек, розмарин. "А и люти чушки. Лютото е мощен антиоксидант. Обичам пикантната кухня - индийска, мексиканска. Както и руска, италианска. Много обичам и суши", казва Биляна Петринска.


 

През лятото, когато театралният сезон свършва, програмата ще е по-спокойна. Но след август започват репетициите и вероятно актрисата ще се подготвя за нови роли.


 

РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА


 

Продукти:

125 г бейби спанак (може микс с айсберг и рукола), 1 круша, 150 г запечени орехи (може и кедрови ядки), 50 г мед, 150 г синьо сирене, лимон, зехтин, сол на вкус


 

Начин на приготвяне:

Почистваме спанака. Нарязваме крушата на парчета.

Запичаме ореховите ядки на фурна или в сух тефлонов тиган на среден огън.

Смесваме всички продукти в голяма купа и добавяме сиренето на парчета.

Заливаме с дресинг от лимоновия сок, зехтина и сол на вкус. Салатата се консумира много добре с охладено розе.


 

Свързани теми:

Вода с лимон – започнете деня със здраве!

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Японско лечение с вода

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://temadaily.bg/
Предишна статия
Проф. Христов: лечението на трудно зарастващи рани е индивидуално

Проф. Христов: лечението на трудно зарастващи рани е индивидуално

Следваща статия
Офталмологът проф. Божимир Петровски: Корпоративни интереси спряха евтино лекарство за очи

Офталмологът проф. Божимир Петровски: Корпоративни интереси спряха евтино лекарство за очи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар