Блог

Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!

Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!

Онзи ден, бях на едно събитие- StartUp Conference 2014, където имах възможността да се срещна с доста хора. Където и да си, рядко можеш да избягаш от професията си, както се случи и с мен- всички, винаги, ти говорят за хранене и тренировки. В един от разговорите, с една, прекрасна, жена, започнахме дадискутираме темата за веганите и месоядните. Аз бях представителя на месоядните, а тя на веганите. Днешният ми пост е провокиран от този разговор. От доста време ми се иска да споделя моето мнение по въпроса и мисля, че този разговор ми помогна да изясня за себе си това, което искам да споделя.

 

 

Тъй като знам, че темата за месото е, като религията и политиката- по-добре да не се повдига, ако не искаш да си навлечеш негативизъм, ще кажа, че аз съм толерантна и не съдя, хората, които са взели решение да не ядат месо. Това, обаче, не ми пречи да изказвам мнението си и да излагам моите аргументи. Хората, които са достатъчно отворени към различни гледни точки, ще прочетат написаното- може да не си променят мнението, може и да си го променят. Другите, веднага ще се почувстват засегнати и ще ме атакуват. Това няма значение. И все пак…

 

 

Ако, наистина, искате да сте здрави, трябва да ядете месо. Тук не става въпрос да не сядате на масата без пържоли. Можете да ядете яйца, риба и месо. Към тях, трябва да добавяте различни зеленчуци и подправки. Здравето не е резултат от яденето или неяденето на месо.

 

 

Веганите твърдят, че си набавят достатъчно растителен протеин. Взаимнозаменяеми ли са растителният и животинският протеин?

 

Най-често срещания аргумент на веганите е, че те си набавят достатъчно протеин от растителните храни. Тук мога да кажа много, но ще се опитам да съм кратка. Човешкото тяло, здравето и това, което сме е резултат от биохимичните процеси, които настъпват в резултат от „материала“ ( в случая храната), която му даваме.

 

Свикнали сме да даваме дефиниции, чрез които да опростяваме света и да си го правим по-познат; по-сигурен и разбираем. Често, именно, погрешно дадените дефиниции  ни подвеждат.

 

Точно това се случва с думата ПРОТЕИН. Разберете, че животинският и растителният протеин са две различни неща. Растителният и животинският протеин имат различна химична структура. За нас и двете са протеин, но за тялото, което не борави с опростени дефиниции, а което разделя всяка хапка до най-малката частица, двете не са взаимнозаменяеми.

 

Тялото не може да направи от растителния протеин, това което може да направи от животинския протеин. Първо си отговорете на въпроса, защо се храним? Храната е един вид енергия. Храната е това, което дава на тялото, необходимото, за да функционира; за да поддържа всички системи; за да се възобновява.Следователно, тялото използва храната, която ядем и свеждайки я до най-елементарните ѝ частици, да „зарежда“ всяка една част в организма и да гарантира съществуването ѝ.

 

От тук, дори без да задълбаваме в науката, най-логично е, че имайки предвид, че човешкото тяло има повече прилики с животните, отколкото с боба в полето, то животинския протеин, ще му набави повече от необходимите вещества, отколкото растителния.

 

Вероятно знаете, че един от протеините, които са в най-голямо изобилие в човешкото тяло,е  колагенът. Той е структурния протеин, който е основния компонент за съединителната тъкан.

 

Когато консумираме животински продукти- под формата на месо; бульони от кокали и т.н., ние даваме на тялото си „тухлите“, които го изграждат. Даваме му тухлите, които подменят старите; които допълват наличните.

 

Изключвайки животинския протеин и разчитайки, само, на растителния, ние лишаваме тялото от тези тухли. Ще кажете: „ Аз не ям месо и се чувствам добре.“ Чувствате се добре днес. Ще се чувствате добре след 5 години, а какво ще стане след 15г.? Тялото е устойчиво и дълго време може да търпи разрушителните ни действия. Проблемите, болестите се случват с натрупване. Проблемите и последствията от неяденето на месо, няма да се появят след един месец. Те ще се появят след години, но тогава колко време ще е необходимо, за да обърнете процеса?

 

 

Не ядете месо, защото сте против насилието над животни? Сериозно?

 

Ако на този етап сте съгласни, че животинския и растителния протеин не са едно и също нещо и не са взаимнозаменяеми, вероятно, за да аргументирате избора си да не ядете месо, ще преминете към твърдението, че сте против насилието над животни! Сериозно? Да ви кажа и аз и всеки, който яде месо е против самоцелното убиване на животни.

 

Но нека ви кажа нещо. В природата всичко е въпрос на баланс и оцеляване. Ако един хищник ви срещне в гората, той няма да си мисли, че сте човек с душа и ако е гладен…ще ви изяде. Не защото е антихуманен, а просто, защото това е вроденият му инстинкт.

 

Нека ви кажа, че аргументът, че спасяваме Земята, ако не ядем месо е най-голямата заблуда, която съществува. Защо? Ще си спестя обясненията. Само изгледайте това клипче. Кратко е и обобщава всичко, което бих написала.

 

 

Ако единствения аргумент да не ядете месо е, че сте против консюмеризма; против това как индустрията е превзела всичко и как масово се убиват животни, за да се задоволяват не само жизнените потребности, а и всяка прищявка, тогаваподходът е друг.

 

Защо, вместо да отричате месото, не тръгнете в друга посока? Защо не положите основите на това да популяризирате идеята за връщането към контакта с природата; с това да се превърнем в производители на собствената и храна? Защо чрез примера си не популяризирате идеята, да живеем близо до природата, където сами да отглеждаме част от храната си, така че да я ценим много повече и да имаме отношение към нея?

 

Не харесвам много неща в съвременния свят и аз също съм против свръх-консумацията, която води до ситуации, като това да се убиват много животни. Фактът, обаче, че ям месо, не означава, че съм за насилието над тях.

 

Фактът, че искате да промените хода на човечеството ; фактът, че изпитвате вътрешната потребност да разпространите мисията за повече осъзнатост на действията и избора, не означава, че трябва да заклеймявате вродените инстинкти и да отричате начина, по който сме създадени да функционираме.

 

Човекът не е нито тревопасно, нито хищник. Ние сме всеядни и като такива, имаме нужда и от растенията и от животните. Всичко в живота е енергия и нейното преобразуване. Човешкото тяло, преобразува храната в енергия. За да получите енергията, от която то има нужда, трябва да му давате и материала, който то може да преобразува, за да получи ТОЧНО тази енергия!

 

 

Свързани статии:

Хапвайте всеки ден месо срещу анемия

Вегетарианците с по-голям риск от физически и психически заболявания

Защо агнешкото месо е изключително здравословно

 

Автор: Инес Субашка, inspiredfitstrong.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Следваща статия
Конната езда – спортът, който лекува

Конната езда – спортът, който лекува

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар