Блог

Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Възпалените стъпала, колене и глезени могат значително да намалят удоволствието от  вървенето по време на поход. Дисбалансът в ходилата се увеличава още повече, ако носите багаж или раница, а движението през неравни местности може да събуди стари травми или да доведе до нови, които биха се лекували трудно предвид отдалечеността или изолираността на района.

 

 

Често срещани травми по време на туризъм

 

Най-често срещаните травми по време на туристически поход са изкълчване на глезена или стъпалото, фрактури, разтежение на прасеца, тендинит и разкъсване на ахилесовото сухожилие, разтежение на пателарното сухожилие и мускулите на подбедрицата. Пришките, бунионите (изпъкналите кокалчета) и мазолите също могат да превърнат чудесното приключение в изтощителен кошмар. Тъй като често е трудно и дори невъзможно да се получи медицинска помощ по време на туристически поход, особено в отдалечени райони, нужно е да се вземат предпазни мерки, за да се намали риска от травми.

 

 

Ортопедични стелки по поръчка и предпазване от травми

 

Добре изработените и добре пасващи индивидуални стелки спомагат да се възстанови биомеханичния баланс, облекчават болката и натиска в долните крайници и ханша. Стелките осигуряват по-добро разпределение на тежестта на тялото върху стъпалата, като намаляват натиска върху възпалените точки, които в противен случай биха се превърнали в пришки или във възпалени кокалчета, мазоли и калуси. Използването на ортопедични стелки ще намали натоварването върху мускулите на краката, когато ходилата не са на равна повърхност, като по този начин ще се намали умората и ще се увеличи издръжливостта, и ще се удължи времето, през което удобно ще можете да се наслаждавате на красотата на природата.

 

 

Избор на подходящи туристически обувки

 

От изключителна важност е да съобразите избора си на туристически обувки с типа на вашето стъпало, както и с вида на туристическата дейност, която планирате да извършвате. Ако сте се отправили на по-дълъг поход, добре е да изберете по-твърди обувки с подходяща опора за глезените, докато по-леките обувки са подходящи за еднодневни разходки или по-леки туристически преходи. Ако излетът ви е планиран за топло време, добре е да изберете обувки от “дишаща” материя, които не запарват краката,  или водонепромокаеми обувки за места с влажен климат или в райони, където има потоци или мочурища. За неравен терен изберете обувки с дебели подметки.

 

В случай, че има биомеханични проблеми, които налагат използването на ортопедични стелки, те трябва да се изяснят преди да си купите туристически обувки. Ако вече имате и ползвате стелки, носете ги когато си купувате обувки и се уверете, че обувката ви става, когато сложите стелката вътре. Опитният продавач-консултант ще измери ходилото ви и ще изчисли приблизителното тегло на раницата, за да пресметне колко ще се разшири стъпалото ви, за да поеме допълнителната тежест, а също и ще ви препоръча обувка, чиято форма съответства на формата на крака ви. Всеки уважаващ себе си продавач-консултант ще предложи да разпъне обувките,  ако имате буниони или други деформации. Някои продавачи дори ще ви предложат малка наклонена дъска, за да проверите как ще се чувствате с обувките, когато вървите по наклон.

 

Освен фрактури, медиален тибиален стрес синдром (МТСС) и буниони, планинарите с високи сводове може да получат и плантарен фасциит, разтежение на ахилесовото сухожилие, пателофеморален синдром, както и травми от пренатоварване. Производителят на вашите индивидуални ортопедични стелки трябва да може да прецени състоянието на стъпалата ви, за не се допускат тези често пъти болезнени и трудни за лекуване травми.

 

 

Поддръжка и хигиена на краката

 

Докато се изкачвате, добре е да сваляте обувките и чорапите си от време на време, за да позволите на кръвообращението да се нормализира и да намалите натоварването върху костите на краката, а също така и да позволите на чорапите и на влажната кожа да изсъхнат. Изберете чорапи, съобразно с целта, обувките и климата. Качествените туристически чорапи ще попият потта от ходилата ви, като по този начин ще предотвратят появата на гъбички и ще омекотят триенето на обувките. Мийте краката си редовно и режете ноктите си, тъй като постоянното притискане на пръстите в бомбетата на обувките, може да доведе до възпаление или врастване на ноктите.

 

Предварителната подготовка, съчетана с ежедневна хигиена, предназначена да гарантира колкото е възможно по-голяма чистота и сухота на кожата, ще спомогнат за предотвратяването на множество травми, често срещани по време на туристически походи.

 

Приятна разходка!

 

Свързани статии:

Как да избегнем усложнения от дюстабан

5 здравни ползи от разходката по плажа

8 ползи от каране на колело

 

Автор: Атанас Атанасов - ортопедичен техник. Създател на първата в Русе медико-техническа лаборатория, която се намира в сутерена на КОЦ-Русе /Онкодиспансера/ на ул. „Независимост” 2. Лабораторията работи от 9 до 18 часа, а телефонът за връзка е 0895 580 598. 

 

Източник: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лечебните свойства на пшеницата

Лечебните свойства на пшеницата

Следваща статия
Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!

Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар