Блог

Как да избегнем усложнения от дюстабан

Как да избегнем усложнения от дюстабан

Обръщали ли сте внимание какви следи оставате на мокрия морски пясък? Ако се отпечатва цялото ви стъпало, то значи сте дюстабан. Около 20% от възрастните имат плоски стъпала. Малка част от населението страда от наследствен плосък крак – при 95 % от случаите дюстабанът се развива. Много малко от нас всъщност са родени с плоско стъпало.  Как може да се избегне дюстабанът и дали е възможно да се обърнат на щетите?

 

Плоското стъпало, ако е придобито, се развива предимно при хората над 40-годишна възраст, които имат хронично претоварване в долните крайници. Такива са хората, занимаващи се с тежка физическа работа  или професиите обвързани с продължителен стоеж в изправено положение - стоматолози, хирурзи, фризьори и много други. Деформацията на свода на стъпалото също така може да се развие в резултат на носене на неудобни обувки, вродена слабост в съединителната и мускулна тъкан, прогресивно и бързо напълняване.

 

Безобидното на пръв поглед плоско стъпало може да стане предразполагащ фактор за развитието на проблеми с опорно-двигателния апарат. Спадането на сводовете означава разместване на костите на ходилото, преразтягане на връзките и сухожилията. Появяват се мазоли и изкривявания на пръстите. Впоследствие проблемът се задълбочава като се създават условия за разширени вени. Неравномерното натоварване на колянната и тазобедрената става води до по-бързо износване на хрущяла и до артрит. Промените в походката водят и до неправилно положение на гръбначния стълб – могат да се появят шипове, износване на междупрешленните дискове и най-сериозното усложнение от плоскостъпието – лумбална дискова херния. При дюстабан често палецът се извива характерно и минава под или над съседните пръсти.

 

 

Свързани статии:

Как да избегнем болката в ставите или живот без остеоартрит
Столът – моя враг
Разширени вени – няма застраховани

 

 

Ако изпитвате болка и дискомфорт при ходене вследствие на плоско стъпало, трябва да се обърнете към ортопед за диагностика и лечение, включително оперативно в някои тежки случаи. За да избегнете това състояние е важно да тренирате мускулатурата на краката и по-конкретно – на ходилата:

  • Носете удобни обувки и ги вързвайте здраво. Спортните обувки за бягане и високите токчета (поради неправилното пренасяне на тежестта на тялото) са предпоставка за развитие на дюстабан.

 

  • Ходете повече боси (както генетично е заложено от еволюцията)

 

  • Тичайте боси по пясъка

 

  • Правете упражнения като стъпвате на пръсти или сочите предмети с изпънати пръсти на краката

 

  • На работа може да тренирате свода си с масажор за стъпало под бюрото

 

  • Опитвайте се да хващате дребни премети (например стъклени топчета) с пръстите на краката

 

Профилактиката за избягване на дюстабан при малките деца е отделна тема. Накратко, трябва да знаете, че сводът при децата естествено се формира до 3-4 годишна възраст и е добре те да ходят колкото се може повече боси.  Обувките трябва да бъдат с плоска подметка, която да позволи движение и стимулиране на ходилото за неговото нормално развитие. От друга страна, задната част на обувката трябва да бъде твърда и да държи петата в правилно положение.  Детето не трябва да стои по цял ден с обувки. Препоръчително е вкъщи малчуганите да не се обуват с пантофи с твърди подметки, които да елиминират дразненето на ходилото, а по възможност да носят чорапи или терлици.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кога и как точно да унищожим бръчките с ботокс?

Кога и как точно да унищожим бръчките с ботокс?

Следваща статия
Вкусът се крие в носа и в спомените

Вкусът се крие в носа и в спомените

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар