Блог

Разширени вени – няма застраховани

В края на работния ден или от обед нататък краката започват да тежат,  да болят – познато усещане, което вероятно изпитва 41% от българското население над 18-годишна възраст. Поне такива са статистическите данни за оплакванията от разширени вени. Преди се е смятало, че повече жените страдат от заболяването, но се оказва, че дамите просто по-често търсят помощ заради неестетическия вид на краката си.  Разбира се, не всички хора са с вени като въжета по краката или с промяна в цвета на кожата, с венозни язви и прочие. Заболяването има един нулев (начален) и още 6 стадия на развитие.

 

Наследствеността и липсата на движение са основните виновници за застоя на кръвта в крайниците, посочват съдовите специалисти. При натоварване, мускулите се съкращават, подпомагайки предвижването на кръвта по вените към сърцето. Потокът в една посока се направлява от венозни клапи, които не позволяват на кръвта да се връща обратно. При липса на движение протичането на кръвта се забавя, получава се застой в най-ниско разположените части на тялото.   Клапите започват да „изпускат” и част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници. Ефикасната работа на клапите зависи и от здравината на съединителната тъкан, от която са изградени, определена е генетично, но зависи и от възрастта – с напредването на годините те стават все по-нестабилни и функциите им се нарушават.

 

Помнете, че венозната кръв е грубо казано „мръсната” кръв, която носи отпадни продукти. Те застояват при забавен кръвоток и благоприятстват развитието на възпалителни процеси. Освен първоначален дискомфорт и тежест, с напредване на състоянието последствията могат да са остър тромбофлебит, кръвотечение от варикозните възли, заболявания на кожата, дерматити, варикозни язви. Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени и тяхното отделяне. Отделилият се тромб може да попадне в белите дробове и да предизвиква смъртно опасна болест – тромбоемболия на белодробната артерия.

 

В семейства, в които има разширени вени, вероятността да се развият такива е много голяма - до 80%. Ако човек със слабост на съединителната тъкан на венозната стена работи непрекъснато прав или непрекъснато седнал с висящи крака, то разширените вени са му 100% сигурни!

 

Основната превенция е движението! Но има малка подробност – движение без пренатоварване. Ако внезапно решите да сваляте килограми и се хвърлите към пътеката за бягане, то ще увеличите кръвния поток в крайниците и може да влошите състоянието. Ходенето, плуването и колоезденето са много по-ефективни при разширени вени. Любопитен факт е, че двойната олимпийска шампионка по плуване Самър Сандърс публично обяви, че се е подложила на процедура по премахване на разширените вени. При нея състоянието се е отключило повреме на бременността (друг основен фактор!), въпреки редовните тренировки.

 

Какво да правим? Леки движения на глезените и подбедриците, докато седите, както и ставане и раздвижване на работното място помагат. Еластични чорапи или бинтове не позволяват на венозната кръв да се застоява в крайниците. Редица кремове „за уморени крака” облекчават симптомите като засилват кръвоотока и предотратяват развитието на възпаления (съдържат хепарин или природни продукти като див кестен).

 

Не приемайте разширените вени просто като козметичен дефект! Потърсете консултация със съдов хирург/ангиолог. Спокойно - агресивните хирургични намеси са забравени в миналото! Съвременни процедури със склерозираща инжекция, ултразвук или лазер унищожават разширените вени почти безболезнено и без видими белези.

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.reddirtchronicles.com
Предишна статия

Роднините на зелето пазят от опасни болести

Следваща статия

Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар