Блог

Слънчогледовият лецитинът - храна за мозъка и нервите

Слънчогледовият лецитинът - храна за мозъка и нервите

Слънчогледовият лецитин е важен за нервите и мозъка според учени. Той е съставка на обвивките на нервните клетки и на мазнините в мозъка. Знае се още, че клетките на нервната система могат да се регенерират чрез снабдяване с фосфолипиди, високо ненаситени мастни киселини и антиоксиданти.  Мозъчните клетки се обновяват чрез деление и затова са зависими от постоянната детоксикация и снабдяването с нови хранителни вещества. Тъй като мъртвите мозъчни клетки трябва да се разградят и да се заменят от нови, крайно необходимо е непрекъснатото оптимално снабдяване на мозъка с хранителни вещества.

 

 

 

Лецитинът трябва да се разглежда като „храна за мозъка” и може да се прилага като средство за подсилване при Алцхаймер, старческа деменция и Паркинсон.

 

 



При липсата на лецитин - това важно минерално вещество, на душевно ниво се стига до плачливост, носталгия, боязливост, нерешителност, агорафобия ( страх от обществени места и открити пространства), отслабване на паметта.

 

 

 


Дали човек ще изразходил твърде много калиев фосфат в живота си поради претоварване се забелязва по хлътналите слепоочия.

 

 

 



Това е признак на загуба на „мозъчно вещество”, както е общоприето да се казва.

 

 

 



Антиокисидантната защита включва да се избягва консумация на храни, които съдържат т.нар. трансмастни киселини. Те ограничават гъвкавостта  на клетъчната мембрана. Всички хидрогенирани растителни мазнини, маргарини и химично преработени растителни масла съдържат предимно трансмастни киселини.  Недостатъчното снабдяване с есенциални мастни киселини и преобладаващото внасяне на трансмастни киселини изсушават клетъчните мембрани, те стават чупливи, а клетките чак до клетъчното ядро не могат да бъдат защитени от разрушаващото действие на свободните радикали и генетичните промени, посочват австрийски учени. Като неблагоприятни влияния тук трябва да споменем облъчване, вируси, замърсена околна среда, които водят до мутации в клетъчното ядро , а това от своя страна води и до повишен риск от тумори.

 

 

 

 


засилва още метаболизма на черния дроб и заедно с ненаситените мастни киселини стабилизира диференцирането на имунните клетки и общо предпазва имунната система.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Соев лецитин – отровата, която ни дебне в сладките индустриални храни


 

Ленено масло срещу високо кръвно, рак, инфаркт и инсулт


 

Как да изчистим тялото си от отровни флуориди

 

 

 

Източник: Здравница

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Прегледайте се безплатно за херния в Пирогов

Прегледайте се безплатно за херния в Пирогов

Следваща статия
Излекувайте възпалените венци или зъбобола

Излекувайте възпалените венци или зъбобола

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар