Блог

Проф. Спасов спаси 7-месечно бебе като направи уникална трансплантация

Проф. Спасов спаси 7-месечно бебе като направи уникална трансплантация

„Проф. Спасов бе единственият шанс синът ми Валери да живее“ – разказа вчера през сълзи майка му Мария Иванова. Бебето идва на бял свят с изключително рядка аномалия, при която вътрешните органи са разположени огледално – сърцето е вдясно, а черният дроб – вляво. Липсват и някои кръвоносните съдове в коремната кухина, сред които т.нар. долна празна вена. Затова чрез уникална за света трансплантация проф. Спасов директно свързва черния дроб със сърцето, а не както е обикновено с описаната вена пише в. Труд.

 

По време на животоспасяващата операция, която ще бъде описана в международните списания по трансплантология проф. Спасов директно свързва дареният черен дроб със сърцето, а не както е обикновено - с долната празна вена, за да се оттича кръвта от органа. "По тази причина черният дроб и сърцето в момента са едно цяло", посочи хирургът.

 

Мъката за родителите на Валери започва на 40-ия ден от раждането му, когато той пожълтява. Майката Мария Иванова си мисли, че е застигнат от жълтеница. Отиват във варненската "Св. Марина", където установяват, че бебето е с чернодробна недостатъчност. Препращат я в столичната педиатрия, където то лежи 2-3 месеца.

 

Състоянието му обаче се влошава и лекарите започват да го готвят за трансплантация в чужбина. Но тъй като няма време за лечение зад граница, последният шанс за Валери, е проф. Спасов, , директор на столичната университетска болница "Лозенец" и национален консултант по трансплантации. Първоначално майката била готвена да дари част от черния си дроб, но детето и тя имат късмет - намира се трупен донор - 55-годишен мъж.

 

Уникалната трансплантация е направена на 5 април т.г. и тя е стотната за болница "Лозенец". А само в последната седмица там бяха извършени три бъбречни присаждания.

 

Още:

Таханът може да спаси живота ви

Как да се предпазим от проблеми с жлъчката

Ползи за здравето от карамфила (подправката) или ако всичко друго се провали пробвайте с малко масло от карамфил

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://m5.netinfo.bg/
Предишна статия
Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

Следваща статия
Дрогата и захарта – притеснителни прилики

Дрогата и захарта – притеснителни прилики

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар