Блог

Дрогата и захарта – притеснителни прилики

Дрогата и захарта – притеснителни прилики

Cвети като новогодишна заря! Така би възкликнал човек, ако наблюдава с магнитен резонанс какво се случва в мозъка под въздействие на кокаин или хероин. Яркото изображение показва много точно зоните, които се активират под въздействие на наркотика.

 

Говори се, че дрогата е лошо нещо. Но вероятно никой не подозира нещо друго - същите места в главата "засияват" и след като сме изяли нещо с много захар. Тогава? Може би този извод от изследване, проведено от екип под ръководството на педиатъра ендокринолог д-р Дейвид Лудвиг в бостънска болница, ще ви накара да погледнете по нов начин на тази неутолимата жажда за нещо сладко, която ни превръща в свои роби.

 

Макар и трудно, всеки може да даде приноса си това да се промени. Имаме толкова много власт като потребители в магазините – с парите си гласуваме като с бюлетина, внушава премиерен документален филм в САЩ, пише "Хъфингтънпоуст", цитиран от в. 24 часа.

 

Проучването на д-р Лудвиг добавя аргументи за отдавнашната идея в медицината, че бялата захар пристрастява. Наблюдението на доброволци в Бостън показва омагьосания кръг на преяждането. Вижте още по темата в статията Захарта – коварен убиец.

 

Бързите въглехидрати (наричат се така, защото бързо се усвояват и увеличават рязко кръвната захар) сякаш карат хормона на щастието допамин да блика като гейзер. Но много скоро кръвната захар намалява, което на езика на клетките е сигнал за мозъка да иска още. Независимо че реално организмът няма нужда от храна, защото току-що е бил зареден с много калории.

 

Но мозъкът "свети" и вика: дай пак! Какво по-лесно - захарта е навсякъде. И започва поредният епизод, в който преработените въглехидрати бързо пораждат чувство за комфорт. Следва също толкова устремен спад и нов неудържим глад, при който в мозъка започват да "парят" същите области, които са свързани със злоупотребата с наркотични вещества. Което дава отговор дали определени храни може да доведат до пристрастяване, казва д-р Лудвиг.

 

Резултатът от проучването е основание екипът да смята, че ограничаването на светкавично навлизащите в кръвта захари (от храните с висок гликемичен индекс) може да помогне срещу преяждането. За да фиксират връзките, учените измерват нивата на глюкоза в кръвта и с помощта на ядрено-магнитен резонанс наблюдават мозъчната активност в решаващите 4 часа след хранене. Времето е така подбрано, че да проследи точно етапите на мотивацията за похапване.

 

В изследването били включени мъже с наднормено тегло и затлъстяване. На всички предлагали млечни шейкове с еднакъв вкус, сладост и калории. Единствената разлика била, че за половината доброволци напитката била с бързоусвоими рафинирани въглехидрати (захар) и следователно с висок гликемичен индекс, а за останалите - с бавно усвоими въглехидрати с нисък гликемичен индекс.

 

В първата група бил измерен първоначален скок в нивата на кръвната захар, последван от също толкова бърз рязък срив. А точно това намаляване на глюкозата в кръвта води до прекомерен глад. И до интензивно дразнене в критична област на мозъка (нуклеус акумбенс), участваща в пристрастяването.

 

Сравнени били и реакциите от драстично различни видове храни като висококалоричен сладкиш и варени зеленчуци. И отново бил наблюдаван същият модел на мозъчната функция, който под влияние на захарта насърчава любителите на сладкото системно да преяждат."Тези резултати показват, че ограничаването на високогликемични храни като бял хляб и картофи може да помогне на хората с наднормено тегло да намалят апетита и да контролират изкушението", казва пред "Сайънс дейли" д-р Лудвиг. Той е лекувал хиляди подрастващи с наднормено тегло. И се бори за ограничаване на рекламата на храни, насочена към малки деца, и вдигане на застраховката за лечение на затлъстяването в САЩ.

 

Въпреки че концепцията за хранително пристрастяване остава провокативна, констатациите според учения са достатъчен повод за допълнителни проучвания и наблюдения. Подобно сравнение между зависимостите прави и българският психиатър д-р Алексанадър Канчелов. В интервю за вестника преди време той обясни, че злоупотребата с алкохол и преяждането също си приличат. Защото създават един и същ тип зависимост.

 

Още:

18 психологически трика, които ще накарат хората да ви харесват повече. Номер 11 е просто велико

9 здравословни причини да пиете бира

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: healthport.ru
Предишна статия
Проф. Спасов спаси 7-месечно бебе като направи уникална трансплантация

Проф. Спасов спаси 7-месечно бебе като направи уникална трансплантация

Следваща статия
Учени откриха как да спрат появата на астма

Учени откриха как да спрат появата на астма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар