Блог

Проучване показва, че редовните упражнения могат да помогнат за растеж на жизненоважни области на мозъка

Проучване показва, че редовните упражнения могат да помогнат за растеж на жизненоважни области на мозъка

Важността на богата на хранителни вещества диета за поддържане на психичното здраве е добре документирана. Това, което може би е подценено е ползата на физическите упражнения за запазване и дори подобряване на мозъчната функция. С напредване на възрастта, мозъкът бавно губи своята еластичност, в резултат на това имаме загуба на паметта и увеличен риск от деменция.

 

Хипокампът, по-специално, играе жизненоважна роля в ученето и паметта. Това е частта на мозъка, която също е много податлива на атрофия, което може да доведе до депресия и деменция, наред с други заболявания. Докато упражненията подобряват психичното здраве като цяло, префронталният лоб, който е отговорен за изразяването на личността, вземане на решения и модериране на социалното поведение, заедно с хипокампа, са най-засегнати от физическата активност.

 

Хипокампусът и целият медиален темпорален лоб са по-големи при възрастните, които са по-добре физически. Изследване, публикувано през 2011 г. в Бюлетин на Националната академия на науките, демонстрира това в едногодишно рандомизирано контролирано проучване, което включва 120 възрастни без деменция. Участниците са били разделени на две групи: контролна група, където участниците не правят упражнения, и опитна група, чиито членове са извършвали аеробни упражнения. Според ядрено-магнитните резонанси, направени преди, по време и след изследването, групата с упражнения има приблизително 2% увеличение на хипокампалния обем, за период от една година.

 

Истинското значение на тези данни обаче може да бъде оценено само когато се вземе предвид фактът, че по-възрастните хора обикновено губят 1-2 процента от своя хипокампален обем всяка година. Контролната група в това проучване е имала 1,4% спад в хипокампалния обем – което означава, че за една година двете групи са видяли невероятните 3,4% относителна разлика в хипокампалния обем. Тези данни ясно показват, че създаването на рутина на редовни упражнения не е просто начин да се нулират загубите в мозъчната функция, свързани с възрастта, но и ефективен подход за подобряване на умствената функция и избягване на деменция и депресия.

 

Препоръки

 

Има и още добри новини. Според Асоциацията на Алцхаймер, появяват се все повече доказателства, че физическите упражнения с ниска интензивност, дори и за сравнително кратки периоди от време могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер и други деменции. Ходене, колоездене, йога и други упражнения, които увеличават сърдечната честота само за 30 минути на ден могат да подобрят потреблението на кислород и да забавят загубата на мозъчни клетки. Ключът е да правим тези дейности редовно и да ги комбинираме със здравословна диета за мозъка – мазни риби, ядки, яйца, плодове, зеленчуци, зехтин, авокадо, кокосово масло – за да запазим мозъка си млад.
 

 

Свързани статии:

7 изненадващи начина да стимулираме мозъка си

6 хобита, които ще ви направят по-умни

Недоспиването състарява мозъка

Деница Александрова: Нашият мозък учи, когато му е интересно и приятно

Увеличете силата на мозъка с тези три суперхрани

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Масло от синап - идеален продукт за добър имунитет и здраво сърце

Масло от синап - идеален продукт за добър имунитет и здраво сърце

Следваща статия
Какво да направите, ако хванете настинка или грип – с рецепта за домашно приготвен тоник

Какво да направите, ако хванете настинка или грип – с рецепта за домашно приготвен тоник

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар