Блог

Оставете лекарствата! Ето изпитани бабини рецепти при простуда

Оставете лекарствата! Ето изпитани бабини рецепти при простуда

При настинка, простуда, кашлица, сополи, дрезгав глас не  посягайте веднага към хапчетата, а помогнете на имунната си система с възможности, които имат билките, хомеотерапията, инхалациите, компресите и други домашни начини. Да, много по-лесно е да пиете сироп и да гълтате таблетки, но ползите за здравето ще бъдат много повече, ако се справите с вирусите сами. Ако не успеете да се преборите инфекцията, то поне може да получите облекчение на оплакванията.
 

 

Рецепта №1

При настинка, докато носът още „ не тече”, то предварително може да подсилите организма с пурпурна ехинацея (Echinacea purpurea)  , с африкански пеларгониум, наречен още африкански здравец (  (Pelargonium sidoides), а също и при  Туя окциденталис  (Thuya occidentalis), съветва проф. Карл Цвиауер, педиатър  в болницата в  Санкт Пьолтен, Долна Австрия.
 

 

Рецепта №2

Дишането и кашлицата при бронхит може да се подобрят, както и отхрачващо ефект да  настъпи с безстъблена иглика (Primula acaulis), с бръшлян (Hedera helix) , който действа спазмолитично,  мащерка ,  и женско биле (Glycyrrhiza glabra), която действа спазмолитично и сгряващо, обяснява д-р Алфред Клемент, фармацевт във Виена. Игликата действа отхрачващо и спира секретите, а коомбинацията между мащерка и иглика усилва основното им действие.
 

 

Рецепта №3

За отпушване на носа и синусите помага комбинацията между 8 билки: тинтява ((Gentiana) , иглика, киселец ((Rumex acetosa),бъз, върбинка(Verbena officinalis) и горчивия иберис (Iberis sempervirens), който успокоява възпалените лигавици.
 

 

Рецепта №4

Лук върху ушите? Да, това е доказано средство против болки в ушите, което също „освобождава”  гърдите, помага при бронхит, както и при болки в шията. Причината е сяросъдържаща протеинова съставка, която се нарича Aliin. Накълцайте лука на дребно, увийте го в памучна кърпа и го положете върху ухото.
 

 

Рецепта №5

Оцет при висока температура? Да, и той действа много добре: по равни части студена вода и плодов оцет се смесват добре.След това потопете кърпа, изцедете и положете върху прасците.  Не се прилага, ако болният има студени крака. Ако това свали температурата, то цялата процедура отново може да се повори. 
 

 

Рецепта №6

Как да помогнем, за да се изпотим? Смес от липа и/ или бъз действат при побиване на тръпки и втрисане. 2 ч.л. от цветчетата на билките се заливат с вряща вода и киснат 10 мин, след което се прецеждат.  Давайте чая на децата преди лягане. Те трябва да носят пижами и да са добре завити. Чаят не трябва да е горещ, а  топъл. Прилага се при болки във врата, действа противовъзпалително и аналгетично.
 

 

Рецепта №7

Кои ароматични масла помагат при вани? Ментолово, евкалиптово, масло от мащерка и масло от иглички от смърч действат благотворно, помагат и на кръвоснабдяването и оросяването. Те облекчават болките в крайниците и действат температуропонижаващо. Намаляват и секретите от носа. За бебета е забранено. Децата могат да останат във ваната не повече от 10 мин. В никакъв случай не се къпете при треска!
 

 

Рецепта №8

И отново за пилешката супа. При остър бронхит тя е противопоказана, за препоръчване е да се направи, когато бронхитът е в началото. Тя възпира инфекцията на горните дихателни пътища,  температурата, облекчава болките в крайниците. Само домашно приготвената супа обаче действа! Пилешката супа съдържа карнозин- съединение от 2 аминокиселини в пилешката супа, което действа като антиоксидант. В пилешката супа добавете праз лук, целина, моркови, магданоз, дафинов лист и плодчетата от хвойна, а ястието да къкри 1-1.30 ч. Сварявате с фиде и поднасяте със ситно нарязано пилешко месце.  Поне 2 пъти дневно да се взема.  
 

 

Свързани статии:

Как комбинацията мед и лимон може да направи чудеса?

С глава лук срещу зимните вируси

Да се предпазим от грипа с греяно вино

 

Автор: zdravnitza.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проучвания показват, че зехтинът е от полза за сърцето и ума ни

Проучвания показват, че зехтинът е от полза за сърцето и ума ни

Следваща статия
Страхотни ползи от пиенето на вода с краставица (+4 Рецепти)

Страхотни ползи от пиенето на вода с краставица (+4 Рецепти)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар