Блог

Коя е болестта на Мона Лиза?

Коя е болестта на Мона Лиза?

Мона Лиза е била болна – болестта й се нарича хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия. Казано на обикновен език, това е заболяване, което се наблюдава у хората с висок холестерол. У нас всеки един на 200 човек е болен от нея.


 

Това заяви, д-р Ивайло Цветков, специализант по кардиология в столичната университетска болница "Св. Анна". Именно великият ренесансов художник Леонардо да Винчи първи, и то много добре, описва как се проявява външно заболяването. Застигнатите пациенти имат жълтеникави образувания по кожата - т. нар. ксантелазми.


 

"Имала ги е и Мона Лиза, което ясно се вижда на шедьовъра. Те обаче категорично не са придатък на картината, нито са последствие на времето върху нея. Не, просто Да Винчи ги е нарисувал и затова казваме, че най-вероятно Мона Лиза е страдала от хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия", обясни д-р Цветков.


 

Заболяването е наследствено и ако човек е атакуван от него, има много голяма вероятност да се предаде на децата му. А когато върху наследствената предразположеност се натрупат и рисковите фактори на болестта – затлъстяване, обездвижване, високо кръвно налягане, злоупотреба с цигари и алкохол, диабет и др., опасността от отключването става още по-голяма.


 

Д-р Цветков съобщи, че най-точният маркер, сигнализиращ за хиперхолестеролемията, е високият холестерол над 8 mmol/l (нормата е до 5 mmol/l), който в комбинация с резултатите от специално генетично изследване с абсолютна точност посочва заболелите.


 

"За съжаление описаната диагностика не се извършва у нас, тъй като е много скъпа и затова лабораториите не я предлагат. По тази причина заболяването в България се установява чрез кръвен тест на липидния профил - т.е. на нивата на добрия, лошия холестерол и на триглицеридите", каза още докторът пред в. "Труд".


 

Тъй като лекарите разполагат със съвременната диагностика от няколко десетилетия, то днес откриването на заболяването е по-висока. "Но това не значи, че то не е съществувало в миналото – просто тогава медицината не е разполагала с методи, чрез които да го открива", подчерта д-р Цветков. Както преди столетия, така и днес обаче някои болни от хиперхолестеролемия умирали от усложненията – инфаркт и инсулт.


 

Какво е лечението?


 

Първоначално на болния се препоръчва да промени начина си на живот. Да започне да се движи повече, да консумира повече плодове и зеленчуци. Да намали храните, които съдържат наситени мастни киселини, както и да ограничи пиенето и пушенето. "Ако тези мерки не дадат резултат, след това се прибягва до медикаментозна терапия защото при пациентите с хиперхолестеролемия вероятността да бъдат застигнати от инфаркт в ранна възраст е 50 % по-голяма в сравнение с останалите хора", посочи д-р Цветков.


 

Много трудно е болните да предположат, че са с хиперхолестеролемия, тъй като няма как да "усетят", че имат мутацията на гените, носещи болестта. Затова не трябва да се пропускат профилактичните прегледи, които предвиждат проследяване на холестерола. Д-р Цветков съветва още хората да се полагат усилия да живеят колкото се може по-здравословно.


 

Има незначителни дейности, които обаче са изключително важни. Като това да се намали солта, да се ядат нискомаслени млечни продукти, да се заложи на чисти меса и филета, а не с мазнини, да се избягва пърженото, салатите да се овкусяват с ароматизирани оцети и билки вместо със сол и олио, да изминаваме поне 5000 крачки дневно.

 

Още:


 

7 натурални антибиотика


 

5 лесни за отглеждане билки, които борят рака


 

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.trud.bg/
Предишна статия
Хормонът на прегръдката ни прави моногамни и физически силни

Хормонът на прегръдката ни прави моногамни и физически силни

Следваща статия
10 признака за глутенова непоносимост

10 признака за глутенова непоносимост

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар