Блог

Хормонът на прегръдката ни прави моногамни и физически силни

Хормонът на прегръдката ни прави моногамни и физически силни

Повечето хора се радват на прегръдките, но малцина подозират, че при този приятен контакт се отделя окситоцин или „хормон на прегръдката”, който ни държи влюбени, грижи се за здравето на сърцето, забавя загубата на мускулна маса, повишава здравината на костите и дори се бори със затлъстяването.


 

Хормонът се освобождава от хипофизната жлеза в отговор на физическо докосване. Наличен е и при родилките. Освобождаването на окситоцин стимулира преминаването на бебето през родилния канал. По време на кърменето хормонът съдейства за освобождаването на кърма и спомага за изграждането на връзка межди майката и детето. Окситоцинът има мощен ефект върху кърмачетата, но също така влияе на психическото и физическо здраве и на възрастните.


 

Освен при прегръдка, окситоцин се освобождава и по време на секс и спомага за изграждане на моногамна връзка. Според изследване, направено сред млади, обвързани мъже, „хормонът на прегръдката” прави половинките им да изглеждат по-привлекателни от непознатите дами, колкото и добре да изглеждат те. Факт е, че само три процента от всички видове бозайници са способни да образуват трайни моногамни връзки. За щастие, хората са едни от тези три процента и това се дължи предимно на окситоцина, коментират учените.


 

Знаете ли, че:

Любовта минава през три етапа, белязани от различни хормони, които определят чувствата и поведението на човека:

  • В етапа на похот и мъжете, и жените са движени от половите хормони тестостерон и естроген. Този етап продължава до няколко месеца.


 

  • Във втория етаппривличане, работят адреналин, допамин и серотонин. По време на този етап, похотта прераства в желание за определен партньор, развиват се чувство на романтика и ангажираност. Проучванията показват, този етап обикновено продължава от една до три години.


 

  • В последния и най-важен етап привързаност, се намесват окситоцин и вазопресин. Окситоцинът се освобождава и от двата пола и така постоянно се задълбочава чувството на привързаност и близост.


 

Според психолозите любовта може да започне във всеки един от тези етапи.


 

Освен, че е гарант на любовта, окситоцинът помага да се справяме със стресовите ситуации в живота. Той намалява нивото на хормоните на стреса (кортизол ) и понижава кръвното налягане. Учените предполагат, че окситоцинът е причината собствениците на домашни любимци да са по-спокойни (следствие на галенето). Той помага на двойките да живеят по-дълго, отколкото самотните хора и дава обяснение защо групи за подкрепа са ефективни при хора със зависимости и хронични заболявания.


 

Наскоро учените са започнали изследват как окситоцинът се отразява на тялото като цяло. Оказва се, че липсата му води до затлъстяване, а изобилието му помага в борбата срещу остеопороза и исхемично увреждане сърцето след удар.


 

Освен моногамни, мъжете могат да бъдат и по-силни благодарение на окситоцина. Проучвания показват, че хормонът помага за възстановяване на мускулната маса след натоварване или травми. Окситоцинът поддържа телата ни физически здрави за по-дълго време и забавя ефекта от загуба на мускулна маса при стареене.


 

Няма по-лесен и приятен начин да си набавяте окситоцин – докосване по тялото, положителни взаимодействия и психологическа подкрепа увеличават нивото му. Други способи са: държане на ръце, целувки и прегръдки, потупване по рамото, масажи и йога.


 

Изследвания показват, че нивото на окситоцин след употреба на Facebook и Twitter също се увеличава, макар че много по-малко, отколкото при физически контакт. Гледането на емоционално завладяващ филм повишава отделянето на хормона с до 47%, тъй като мозъкът ни започва да приема сюжета и героите като реални. Други занимания, които помагат за отделянето на окситоцин, са караоке или посещение на лунапарк.


 

Още:


 

6 начина по които сексът укрепва здравето ви


 

Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му


 

10 хитрини за наистина здравословен сън

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
Staffan Widstrand/ WWF
Предишна статия
Малините вталяват, пречистват тялото и освежават

Малините вталяват, пречистват тялото и освежават

Следваща статия
Коя е болестта на Мона Лиза?

Коя е болестта на Мона Лиза?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар