Блог

В атака срещу грипа!

В атака срещу грипа!

Дори да игнорирате плашещи медийни заглавия за настъпващ страшен грип, то натрупаният опит подсказва, че скоро ще се срещнем с него, уви! Не е задължително да се разболеете от грип, пък и заболяването трябва да се разграничи от сезонните простудни вируси и настинки. Традиционно грипът атакува в България през втората половина на януари и през февруари, като положението се влошава от резки промени в температурите. Защитните сили на организма в този период са намалени от липсата на витамини и от продължителния студ. Инфекцията се причинява от грипен вирус тип А, тип В и тип С (последният само в леки форми), които имат много сходна стуктура. Първият тип – А, се характеризира с висока изменчивост и по-лесно причинява пандемии за разлика от типа В. Щамовете, които обикалят света всяка година носят екзотични географски имена, обикновено от Югоизточна Азия - мястото, където най-често възникват нови серотипове поради голямата гъстота на населението и преобладаването на деца и млади хора с недостатъчен имунитет.

 

Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища. Той атакува клетките, размножава се в тях и се прехвърля на следващите в посока към белите дробове. Разпадането на клетките гостоприемници и взаимодействието на вируса с имунната система са причина за отделянето на токсини, които предизвикват дразнене на нервната система. Буквално отровите се натрупват в различни части на мозъка и причиняват пулсиращо главоболие, поява на отоци, чревен дискомфорт, фебрилни реакции (температура, втрисане). Често тук се включват и „собствените” бактерии и гъбички, които са държани под контрол, но сега могат да атакуват изтощения организъм – причина за вторични инфекции.

 

Ако сте размислили за противогрипна ваксина – късно е, защото тя формира защитен имунитет за 3 седмици. Грипът няма нищо общо с бактериите, затова и антибиотиците не помагат (те дори леко подтискат имунната система!)! Има различни препарати – Ремантадин, Тамифлу, Реленца и др, които спират размножаването на вируса, но са ефективни в началото на инфекцията (при първи симптоми на втрисане). Те могат да бъдат използвани по схема и за предпазване, когато сте около болен човек у дома или колегата е заболял, например. Ако вярваме на съобщенията в медиите, този сезон вече е изолиран в България грип тип В, а препаратът Ремантадин, който е по-евтин и който често се използва за профилактика, влияе основно на грип тип А. Все пак следете съобщенията на Здравната инспекция за обявяване на грипна епидемия и се консултирайте с вашия лекар за нуждата от противовирусни химиопрепарати.

 

Какво още може да направите?  Споменахме, че грипният вирус предизвиква отделянето на токсини, които предизвикват оксидативен стрес в организма. Става дума за свободни радикали, които могат да дадат отражения в сърцето, мозъка, средното ухо, жлезите с вътрешна секреция и в стомаха. За тази цел трябва да се прилагат антиоксиданти, каквито са Витамин С в големи дози, В до 1000 мг и Е – 100 мг след пубертета. Те не са профилактични при грипа, а трябва да се включат в комплексното му лечение още от първия час.

 

Редица изследвания в Япония и САЩ напоследък сочат витамин D като основен фактор за грипна профилактика. Някои дори разглеждат грипната инфекция като израз на дефицит на витамин D, който се синтезира под влияние на слънчевата светлина. Витаминът всъщност е хормон, който е доказан имуно модулатор. Научните публикации сочат, че от значение е серумното ниво на витамин D, а не количеството му на прием чрез хранителни добавки, например. Нивото се измевра в кръвта като 25-хидроксивитамин D, смятан за най-добър показател за достатъчност. Скорошно изследване показва, че максималната костна плътност се постига, когато нивото на кръвния серум от 25-хидроксивитамин D достигне 40 нанограма на милиметър или повече.  

 

Избягването на места със струпване на много хора, както и обичайните имуностимулатори са другите основни препоръки за предпазване от коварния грип.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

ДА на холестерола!

Следваща статия
Щастието се крие във червата - запознайте се с втория мозък!

Щастието се крие във червата - запознайте се с втория мозък!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар