Блог

Къри – ползите за здравето на неговите основни подправки

Къри – ползите за здравето на неговите основни подправки

Индия е страна с над 1 милиард души, разпределени в пет големи региона. Тази популация е изключително разнообразна. Индийците говорят повече от 122 различни езици и техните кухни се различават значително между регионите. Въпреки тези различия, все пак има нещо общо между индийците – тяхната любов към кърито.

 

Думата къри означава сос. Кърито не е подправка; то е комбинация от подправки. Въпреки че комбинацията и съотношението на подправки варира от едно къри до друго, много насърчаващи здравето подправки са стандартни в повечето смески къри. Тук са  изброени характеристиките на най-често срещаните подправки, които ще намерите в кърито и защо са от полза за вашето здраве.

 

Кимион

 

Кимионът е отличен за храносмилането. Само ароматът е достатъчен, за да задейства слюнчните ензими в устата, съществената първа стъпка на здравословно храносмилане. Кимионът също облекчава газове, действа като естествен лаксатив, и проявява антигъбични и антимикробни сили. Интересното е, че кимионът е едновременно релаксант и стимулант, и се казва, че някои компоненти в неговото есенциално масло насърчават хипнотично спокойствие.

 

Куркума

 

Търсите още една причина да започнете да ядете куркума, освен нейните антиракови, противовъзпалителни, богати на антиоксиданти, засилващи мозъка и здравословни за сърцето свойства? Куркумата също е основна съставка в повечето смески къри на прах. За да получите максимална полза от куркумата, съчетайте я с прясно смлян черен пипер.

 

Кориандър (семена)

 

Ползите от кориандърa са многобройни. Подобно на кимиона, кориандърът подобрява храносмилането, като освобождава газовете, предотвратява гадене и се бори с диарията. Той също така действа като естествен антихистамин, лекува инфекции в устата със своите антисептични сили, помага за лечение на кожни заболявания, понижава кръвното налягане и е естествен източник на бионалично желязо. Ако забележите, че имате хранително отравяне, вземете шепа кориандър. Тази подправка е два пъти по-мощна от водещия антибиотик за салмонела – и вкусът и е много по-добър.

 

Джинджифил

 

Джинджифилът е чудесна билка за кухнята ви, тъй като придава страхотен аромат на храните и напитките и притежава сериозни лекарствени качества. Той е противовъзпалително, антитуморно средство и антиоксидант с успокояващ ефект върху храносмилателния тракт. Здравето започва в червата и джинджифилът помага за елиминирането на газове, облекчава гадене и лекува морска болест. Ако сте бременна и се предавате на не толкова здравословния апетит, предизвикващ гадене, джинджифилът успокоява стомаха и облекчава повръщането. Все пак, бъдете внимателни! С голямата (лечебна) сила идва и голяма отговорност. Джинджифилът третира симптомите, но една здравословна диета елиминира необходимостта от джинджифил.

 

Кардамон

 

Когато става дума за стойност на подправките, кардамонът трябва да е с бронзов медал. Макар че шафранът и ванилията струват повече, само кардамонът може да претендира за високо по популярност място в индийската кухня. Кардамонът е чудесен освежител за дъх, бори се с болести по зъбите и венците и успокоява болки в гърлото. Той също така премахва токсините, водейки до по-добра циркулация на кръвта, по-добро функциониране на пикочните пътища и подобряване на сърдечно-съдовата дейност.

 

Канела

 

Антивирусна и антибактериална подправка, заредена с антиоксиданти, канелата може да помогне за намаляване на някои големи болести. Канелата е токсична за раковите клетки, намалява растежа на раковите клетки, предпазва невроните от дегенеративни заболявания като Паркинсон и помага за избягване на сърдечно заболяване. Канелата е изключително полезна за тези, които страдат или потенциално биха могли да страдат от диабет, тъй като комбинира намалена инсулинова резистентност с по-ниски нива на кръвната захар. Има два вида канела, „истинска“ канела и касия канела. Канелата в Съединените щати е обикновено касия канела. Истинската канела често се обозначава с Цейлонска канела. Ако е възможно, опитайте се да вземете Цейлонска канела, тъй като съдържа по-малко кумарин, естествено срещащо се химическо съединение, което действа като разредител на кръвта.

 

Карамфил

 

Активният, лечебен компонент в карамфила се нарича евгенол. Евгенолът е антибактериално, противовъзпалително средство и естествен детоксикатор. Освен използването му при готвене, карамфилът е намерил място за успокоение на болката на венците и лечение на коренови канали в стоматологията, тъй като евгенолът и други компоненти в тази подправка образуват лек аналгетик. Карамфилът съдържат желязо, калций и магнезий и е също антиоксидант. Ако искате да проверите качеството на вашиия карамфил, стиснете го с нокът. Ако е с добро качество, той ще освободи етерично масло. Карамфилът с добро качество също плува, когато се постави във вода, докато остарелият карамфил потъва.

 

Заключение

 

Ползите от готвенето с тези подправки са многобройни и няма причина да не експериментирате с добавяне на малко индийски усет към вашата кухня. Независимо дали започвате бавно с добавяне на кимион или карамфил към рецепти с ориз и боб или скачате с краката напред и приготвяте страхотно къри, ароматите от индийската кухня ви очакват. Ако вече не сте на котлона, все още има начини да получите здравните ползи от тези подправки. Джинджифилът и куркуминът (активната съставка в куркумата) са достъпни под формата на капсули.



Свързани статии:

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

С канела сваляте кръвната захар и кръвното

Кардамон бори депресия, инфекции и рак

Ползи за здравето от карамфила (подправката) или ако всичко друго се провали пробвайте с малко масло от карамфил



Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Жълтъкът е най-полезен суров или рохко сварен

Жълтъкът е най-полезен суров или рохко сварен

Следваща статия
Бразилски орех стимулира мъжката потентност

Бразилски орех стимулира мъжката потентност

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар