Блог

Щипка канела в кафето и къри в ястието охлаждат в жегите

Щипка канела в кафето и къри в ястието охлаждат в жегите

Kлиматът в пустините е суров. В Сахара например температурната амплитуда е около 35 градуса. А средната за деня е около 50 градуса. Затова традиционна за бедуините напитка е чаят. Най-често черен, който смесват с най-различни познати и непознати билки. Чаят се сервира в много концентриран вид в чашка, голяма колкото напръстник. Казват, че бедуините изпиват по около 50-60 такива на ден, а целта е да се охлажда организмът.

 

Повечето билки, които се слагат в бедуинския чай, се използват и в кулинарията. Сред тях са някои познати и за нашите ширини подправки, като канелата, джинджифила, кардамона, куркумата. Всички те се съдържат и в индийския чай масала, и в подправките къри и гарам масала, каквито може да се приготвят и в домашни условия.

 

Основната причина, поради която подправките охлаждат, е тяхното диуретично действие.

 

Някои стимулират отделянето на урина, други - на пот, а това са двата естествени процеса, чрез които организмът се охлажда. Точно така действа и зеленият чай. За него казват, че 9 мин след изпиването на една чаша порите на кожата се отварят, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувства охладен.

 

 

 

Кардамон

Ако е на прах, може да се добави в чая или дори в кафето и също има охлаждащо действие. За разлика от кофеина, кардамонът премахва сърцебиенето. Освен това млякото с кардамон има успокояващо действие и лекува дори депресия. Препоръчва се семенцата му да се дъвчат при проблеми със зъбите.

 

Канела

Полезна подправка, една от най-универсалните. Може да се сложи в кафето и чая, отива на много сладкиши, особено плодови и коледни сладки, но става и за свинско месо и най-вече за дивеч. Подобрява кръвното налягане, метаболизма, успокоява централната нервна система, сваля кръвната захар и помага на организма да се справи с неприятния ефект от жегите - ускорен пулс, повишена телесна температура, главоболие и т.н.

 

Джинджифил

Джинджифилът е пикантна подправка, поради което ускорява потоотделянето и ни помага да се охладим. Така действат и всички люти подправки, най-вече чилито. Джинджифилът има и диуретично действие. Домашната лимонада с вода (може и газирана), лимони, прясна мента и сок от пресен джинджифил се препоръчва в жегите като освежаваща и разхладителна напитка.

 

Куркума

Куркумата е от семейството на джинджифила. Тя подобрява топлорегулацията на организма, действа като диуретик и стимулира слюноотделянето.

Отива на ориз, пиле, зеленчуци, на месо. Но може да се приема и с прясно мляко. То извлича полезните съставки по-добре от водата. Освен това облекчава главоболието, тонизира и подобрява паметта. В Индия куркума се използва при хранителни натравяния.

 

Шафран

Има действие, подобно на това на куркумата и кардамона, но като бонус премахва подпухналостта на лицето и най-вече под очите, която се дължи на задържане на вода в жегите. Изводът е, че колкото по-хидратиран е организмът, толкова по-устойчив е на неприятните външни влияния на времето през летните месеци. Така че повече чай с билкови подправки и повече вода помагат на тялото да поддържа здравословна температура. Шафран се слага обикновено на пилешко, ориз, риба.

 

Кориандър

Според древната система за лечение и дълголетие аюрведа това е охлаждаща подправка, която спира паренето при уриниране и подобрява функцията на бъбреците. У нас се използват предимно семената - в колбаси или в месни ястия.

 

Рецепта за полезен чай масала

Продукти:

30 г кардамон, 30 г канела, 20 г джинджифил,

20 бр. карамфил, 25 г кориандър, 50 г черен чай,

3 л мляко, 250 г мед или кафява захар,

черен пипер, 2 л вода

 

Приготвяне:

Счукваме кардамона, като количеството кардамон и канела, което се слага, е еднакво. Начупваме хубаво канелата. Най-добре е джинджифилът да е пресен, но може и със сух. Пресния настъргваме или нарязваме на малки парченца, приблизително около половината от количеството на сложения кардамон. Ако имаме сух, разчупваме го на малки парченца. От карамфила се слага приблизително по 1-2 карамфилчета за една чаша чай, а за 5 л - 20 карамфилчета. Счукваме кориандъра на ситно. Пълним тенджерата с вода до половината и слагаме всичко вътре, преди да е завряла. Похлупваме с капак. Щом заври, махаме съда от котлона. Тогава добавяме и черния чай и оставяме да се запари за няколко мин. После връщаме тенджерата на котлона и добавяме млякото. Подслаждаме с кафява захар.

 

* Индийците казват, че когато се сервира студен с бучки лед, има охлаждащ ефект. Ако е горещ, затопля.

 

Свързани статии:

Ценни съвети за летните жеги

Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
vegastna.com
Предишна статия
Българският кондом се завръща

Българският кондом се завръща

Следваща статия
Ирина Тенчева меси здравословен хляб от лимец

Ирина Тенчева меси здравословен хляб от лимец

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар