Блог

Три въпроса – преди да се посветите на веганството

Три въпроса – преди да се посветите на веганството

Бихте ли се отказали от месото и сиренето завинаги, ако това означава, че ще се увеличат шансовете ви да сте по-здрави, да се чувствате много по-добре, а може би дори и да намалите теглото си? Е, веганството – диета, която изключва всички продукти от животински произход (да, всички) – спечели много похвали през последните години свързани с ползите за здравето и загубата на тегло. Едно проучване е установило, че вегетарианските диети обикновено съдържат по-малко холестерол и повече диетични фибри, магнезий, фолиева киселина и антиоксиданти, отколкото не-вегетариански хранителни планове. Веганите също са по-склонни да имат по-ниско кръвно налягане и по-нисък риск от сърдечни заболявания. Звучи доста примамливо (като се изключи това, че никога повече не трябва да хапвате пица), нали?

 


„Добре планираната веган диета … може да бъде хранително адекватна и да осигури много положителни ползи за здравето“, казва Вандана Шед, регистриран диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика. „Само един ден в седмицата прекаран на постни ястия може да намали риска от развитие на болести като рак, сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.“

 


Но докато тези неща звучат привлекателно, да се откаже човек от бургерите и омлетите напълно, не е лесна задача – а не и решение, което човек трябва да взема леко. Мислите си да направите тази промяна? Ето три въпроса, които трябва да си зададете, преди да изминете целия този път. Плюс това, има и много по-малко интензивни планове, които може да опитате.


Ето и три неща, за които е хубаво да помислите преди да станете веган.


1. Вземате ли витамини?

Да, постните ястия, често са богати на витамини. Но веганите могат да бъдат изложени на риск от някои недостатъци. По-специално, може да се наложи да вземат витамин B12, тъй като това хранително вещество се открива главно в животинските продукти, казва Шед. Веганите трябва да полагат специални грижи, за да наблюдават своя прием на витамин D, калций, омега-3 мастни киселини, желязо и цинк, и да си ги набавят, когато е необходимо.


Не обичате да гълтате хапчета? Може би за вас ще е по-подходящо вегетарианството, което се слави с едно от най-здравословните предимства на веганството, но позволява приемането на B12, защото човек може да се храни с яйца и млечни продукти. Можете също така да опитате преско-вегетарианството, това е вегетарианска или веган диета, която включва риба. Тъй като в рибата се съдържат омега-3 мастни киселини, витамин D, цинк, желязо и други витамини и минерали, те са чудесна възможност за гъвкави хора, които искат да приемат такива хранителни вещества.
 

 

2. Планирате ли храненията си?

Организация е най-добрият приятел на веганите. „С внимателно планиране, веган диетата може да отговори на всички ваши хранителни нужди“, казва Шед. Акцентът, разбира се, е в планирането.

 

Диетологът посочва, че: „Само защото ядете храна на растителна основа, не означава автоматично, че тя е здравословна.“ Възможно е да се храните с вегетарианска храна, която е пълна с преработени, с високо съдържание на натрий, и високо съдържание на захар храни – като чипс, сладкиши или замразени ястия. „Веганите трябва да направят съзнателното усилие да ядат точното количество и комбинации от храни, за да получат хранителните вещества от които се нуждаят, за да са здрави“, казва Шед. Това означава планиране на храненията предварително и да са наясно с хранителните вещества, които консумират (или не), всеки един ден.

 

Веганите също ще трябва да помислят за храненията в заведения. Диетоложката препоръчва обсъждане на нуждите преди това с ресторанта и предлагането на заместители, когато поръчвате.

 

Не обичате да планирате? Няма никакъв срам, че сте се обявили за полу-веган, и се придържате към веганството само за няколко дни в седмицата. Кой знае, може дори да ви хареса и да се ангажирате за добро.
 

 

 

3. Спортувате ли?

Маниаците на тема протеини могат да се откажат да станат вегани, само защото това ще попречи на тяхното представяне във фитнеса. В крайна сметка, протеините са тези, които помагат на тялото да изгради мускули и да се възстанови. Но е напълно възможно да бъдете веган и да участвате в триатлони, CrossFit и други различни дисциплини.

 

Първото и най-важно нещо, веганите могат да получат достатъчно протеин от боб, грах, леща, тофу, ядки и киноа, защото това са здрави, на растителна основа протеини, казва Шед. Все пак тя препоръчва сериозните спортисти да говорят с регистриран диетолог, за да им помогне да създадат персонализирани планове на хранене. Може пък да опитате пеган диетата. Тя е кръстоска между палео лайфстайла и веганството.
 

 

Готови ли сте да се обявите за веган?

Казват, че Рим не е бил построен за един ден – и новият ви начин на живот, като вегетарианец, не е нужно да бъде създаден за ден. Шед препоръчва да се започнете с оценка на типичните ястия и като отбелязвате тези, които могат да се превърнат във веган. (Например, смяната на обикновеното с бадемово мляко може да направи овесените ядки веган закуска.) След това започнете с един вегетариански ден седмично (постенето в понеделник е чудесен избор), и постепенно увеличавайте броя на дните, в които ядете веган храни. Скоро след това храненето със здравословна, на растителна основа диета може просто да ви стане като втора природа.

 

Свързани статии:

Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!

10 скрити съставки в месото, за които не знаете

Хумус – нахут и сусамов тахан

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сок от лук срещу косопад, побеляване на косата и за заздравяване на скалпа

Сок от лук срещу косопад, побеляване на косата и за заздравяване на скалпа

Следваща статия
На кого вярвате повече за лечение на рак и други заболявания - съвременната медицина или природата?

На кого вярвате повече за лечение на рак и други заболявания - съвременната медицина или природата?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар