Америка е така да се каже страна „стръвница“, чиято месопреработвателна промишленост се равнява на един милиард долара. Месото, произведено от тези хранителни фабрики, се продава като силно питателно и е чудесен начин да получите протеини и други хранителни вещества като желязо. Това, което не се предлага на пазара, обаче, е фактът, че промишлената преработка на този вид месо може да доведе до използването на добавки, като десетте изброени по-долу, за които производителите не биха искали да знете.
Натриев бензоат, натриев пропионат и бензоена киселина
Въпреки че Агенцията по храните и лекарствата (FDA) преди е забранила тези консерванти, те по-късно изменят забраната и обявяват тези химикали за безопасни, въпреки че е доказано, че химичните реакции, които се провеждат, ако тези консерванти са съчетани с аскорбинова киселина (витамин C) може да доведат до потенциални канцерогени.
Рактопамин
Рактопамин е медикамент, използван за повишаване на растежа при животните и е бил намерен в свинско месо, домашни птици и говеждо месо, което е било конвенционално отглеждано. Излагането на този химикал може да предизвика тахикардия или твърде учестено сърцебиене.
Нитрати и нитрити
Тези химикали се прибавят към месото да се предотврати развитието на бактерии и за подобряване на цвета, но те също така са свързани с развитието на рак на дебелото черво.
Антибиотици
Тези медикаменти се използват за предотвратяване на инфекции и насърчаване на растежа, но те също така могат да доведат до развитието на резистентни бактерии.
Сулфити
Въпреки че FDA произнася тези добавки за безопасни, те са известни с това, че предизвикват астматични пристъпи и симптоми на анафилаксия при тези, които са чувствителни към този консервант.
Въглероден окис
Всеки е чувал за отравяне с въглероден окис, но малко хора осъзнават, че са били изложени на този потенциално смъртоносен газ чрез месото, което ядат; въглероден окис се инжектира в месото, за да удължи срока на годност и да устои на разваляне.
Тежки метали
Американското министерство на земеделието е намерило следи от много тежки метали, като арсен и мед в говеждо и птиче месо, вероятно с произход от търговски хранителни продукти, които съдържат тези смъртоносни елементи, за да контролират вътрешните паразити.
Коктейл от вируси
Химическият LMP 102 е коктейл от вируси, който трябва да атакува само бактериите и е средство за подържане на ниски нива на бактерии в местната индустрия. Те обаче имат потенциал за сериозни алергични реакции.
Трансглутаминаза
Трансглутаминаза се нарича също тромбин или „лепило за месо“ и е ензим. За наша радост е забранен от Европейския съюз, но все още е широко разпространен в Съединените щати.
Резистентни бактерии
За голяма част от конвенционално отглежданото месо в САЩ е било установено, че има щамове на MRSA, които са резистентни към антибиотици и може да бъде много трудно за лечение. Ако тези добавки не са химикали, които искате да сложите в тялото си, помислете за закупуване на местно произведени органични меса, хранени с трева, или просто станете вегетарианец или веган. И в двата случая протеинът ще бъде от по-чисти източници, различни от това, което е на разположение от месната индустрия днес.
Свързани статии:
Опасностите от широко рекламираният тефлон
Защо агнешкото месо е изключително здравословно
Инес Субашка: Причините да НЕ СЪМ веган! Препоръчвам и вие да не отказвате месото!
Автор: biopogled.com
Коментари