Налице е един убиец, който дебне във вашата кухня. Ако се готви с незалепващо покритие от тефлон в съдовете за готвене, той освобождава газове, които са вредни за здравето и даже смъртоносни за домашните птици. Трябва всеки сам да прецени предимствата и недостатъците от кухненските съдове с покритие от тефлон и да вземе решение за себе си дали да ги купува и ползва или не.
В миналото в рудниците са използвали канарчета като индикатор за качеството на въздуха във въглищните мини – ако те не могат да дишат свободно или умират внезапно, това е било индикатор за миньорите да бягат навън защото въздуха е опасен и дори е вероятна доста повишена концентрация на въглищния газ гризу. От известно време обаче стотици птици на година припадат и умират и са били занесени при ветеринарните доктори. Причината за смъртта е една и съща за всички – токсичност от покритията с тефлон в кухненските съдове. Създателите на този начин на готвене с тефлон продължават да настояват, че това е безопасно – просто трябва да запазите вашите птици, като ги изкарате от кухнята!
Наистина ли желаете семейството ви да диша изпарения, които могат направо да убиват малко животно? Защо е толкова опасно да готвите с тефлон? Отговорът е прост; той е направен от химикали, които човешкото тяло никога не е трябвало да поема. Химикалите са с дълги имена като перфлуороктанова киселина (PFOA), а търговското наименование на политетрафлуоретилен (ПТФЕ) е тефлон. Това съединение е открито през 1938 г. от учения Рой Планкет, а е въведено в търговската мрежа през 1946 г. Интересното в случая е защо, след като е свързан тефлона с понятието канцероген, защо не се извади от употреба. Отговорът е съвсем точен и ясен, както при много други подобни проблеми – в парите. Вложени са 2 милиарда долара всяка година в платени публикации, реклами и други от този тип свързани с тефлона.
Ако готвите със стари тигани с тефлоново покритие, вие излагате семейството си не само на вредните газове, но и на отделянето му в храната тъй като той се наранява от дългата употреба и лесно се свързва с храната при повишаване на температурата.
В действителност, повечето американци имат някои от химикалите на тефлона в кръвта си. За съжаление в момента няма федерални правителствени разпоредби за съдовете за готвене. Понякога тигани с незалепващо покритие от тефлон идват с предупреждение да пазят домакините птиците далеч от тях, но потребителите са неосведомени за опасностите от незалепващото тефлоново покритие за съдовете за готвене. Ветеринарните лекари докладват стотици смъртни случаи на птици всяка година от тефлоновата токсичност – често собствениците на птици не са имали представа, че всеки ден се излъчват от тефлона елементи, които може да бъдат толкова опасни за техните пернати приятели.
Свързани статии:
Дрогата и захарта – притеснителни прилики
Солена смърт – българска традиция!
Автор: lechitel.net
Коментари