Блог

С чудодейната средиземноморска диета по-слаби и по-здрави

С чудодейната средиземноморска диета по-слаби и по-здрави

В основата на полезната средиземноморска диета са ненаситените мазнини, морската сол, рибата, морските дарове, зеленчуците и други храни от растителен произход. Този хранителен режим е открит от диетолози в средата на 20 век. Те са изследвали жители на остров Крит и са отрили, че там има много столетници, които са в перфектно здраве.

 

Те не страдали от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, както и рак. Станало ясно, че в основата на това стоят ненаситените мазнини – полезният зехтин, който допринасял не само за външния вид, но и за здравето на хората. Той намалява равнището на холестерол в кръвта и така не допуска коронарна болест на сърцето. Учените са открили, че хората, които се хранят с полезната средиземноморска диета, живеят с 20% повече от другите.

 

Вече е установено, че ако човек трайно премине на средиземноморска диета, само за 4-5 години ще намали наполовина риска от инфаркт. Освен това който готви яденето и салатите си с зехтин, той не наддава и на килограми.

 

Освен зехтина, полезната чудодейна средиземноморска диета се базира на големия прием на тестени изделия, зеленчуци и на ограничаването до минимум на месни и млечни продукти. Тя е ефикасна и за профилактика срещу остеопороза и за избягването на т. нар. болести на цивилизацията – затлъстяване, хипертония, артеросклероза, диабет.

 

Лечебната средиземноморска диета включва всекидневна консумация на макаронени изделия, хляб, зърнени култури, плодове и зеленчуци (плодовете трябва да се ядат 1 – 2 часа преди основното ядене), картофи, бобени култури, ядки, семена, козе мляко и сирене, зехтин, подправки като босилек и риган, както и по една чаша вино дневно. Правилата на полезната средиземноморска диета постановява от 1 до 3 пъти седмично да се яде риба, месо и яйца. Доста по рядко – по веднъж в седмицата – полезната средиземноморска диета позволява и някакъв сладкиш или мед.

 

Свързани статии:

Диета с ананас – по-слаби и по-здрави!

Диета с орехи смъква 4 килограма за 10 дни

Дали Палео диетата е най-здравословната диета, достигаща до медиите?

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Разходка срещу болки в гърба

Разходка срещу болки в гърба

Следваща статия
Ароматното френско грозде потиска развитието на тумори

Ароматното френско грозде потиска развитието на тумори

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар