Блог

Лечебните свойства на пшеницата

Лечебните свойства на пшеницата

Редовната консумация на пшеница и пшенични продукти подхранва тялото с енергия, укрепва и стимулира защитните сили на организма. В пшеницата се съдържат витамини А и D, които са в основата на здравата кожа и коса.
 

 

Пшеницата е много богата на витамини B1, B2, B3, B6, B9 и се смята за шампион по съдържание на витамин Е сред зърнените култури. Този витамин играе основна роля за предотвратяване на преждевременното стареене, появата на бръчки. Освен това укрепва стените на капилярите и активно се бори срещу образуването на съсиреци.



 

Полезни свойства на пшеницата
 

 

Пшенични трици

 

Пшеничните трици почистват и стесняват порите на кожата, регулират чревната функция и подобряват микрофлората на дебелото черво. По този начин помагат и за нормализиране нивата на холестерола, намаляват теглото и нормализират кръвната захар.
 

 

Масло от пшеничен зародиш

 

Това масло подхранва и овлажнява кожата, съдържа голям брой микроелементи, които се използват както за суха, така и за мазна кожа.

 

Маслото от пшеничен зародиш се използва и като хранителна добавки при лечението на сърдечно-съдови проблеми, заболявания на централната и периферната нервна система, използва се при затлъстяване, анемия, алергични прояви. Маслото се използва и за лечение на рани и обриви.
 

 

 

Пшеничен зародиш

 

Високото съдържание на протеини в пшеничния зародиш стимулира обменните процеси в клетките на кожата. Също така пшеничния зародиш е богат на мастно-разтоврим витамин Е.
Пшеничният зародиш е особено полезен през зимата.
 

 

 

Рецепти с пшеница

 

За общо укрепване на организма се пие отвара от пшеница: 100 гр. пшеница се варят в 750 мл. вода и се оставят да престоят 8-10 часа. Взема се по половин чаша 3 пъти на ден.
 

 

За нормализиране на перисталтиката: 4 супени лъжици пшенични трици, 20 супени лъжици вода, 1 супена лъжица мед. Залейте с гореща вода и варете. Оставете настойката да престои поне 8 часа на стайна температура.
 

 

За увеличаване на апетита се вземат 100 гр. пшеница, 1 супена лъжица мед и мляко. Оставете пшеницата да кисне във 2-3 часа, след което оставете да се оттече върху суха кърпа и прекарайте през месомелачката или пасирайте с пасатор. Добавете мед и мляко. Взимайте на празен стомах в продължение на един месец. 

 

 

Свързани статии:

Тайна рецепта с покълнала пшеница връща здравето

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

10 признака за глутенова непоносимост

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Следваща статия
Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Туризъм, туристически обувки и ортопедични стелки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар