Блог

Кога гладуването може да лекува - съвети на Петър Димков

Кога гладуването може да лекува - съвети на Петър Димков

Лечението чрез временно гладуване означава периодично въздържане от всякаква храна с изключение на водата, която може да се употребява според нуждата на организма, или частично гладуване чрез въвеждане на 1 или 2 дни седмично на т. нар. дни на разтоварване. Лечението може да се провежда чрез пълно гладуване или ограничаване по отношение на количеството и качеството на храната. Необходимостта от гладуване и продължителността трябва да се определят от лекар в зависимост от здравното състояние на организма.
 

 

Лечение чрез временно гладуване се препоръчва при общо затлъстяване, при високо кръвно налягане, атеросклероза, при някои бъбречни заболявания (бъбречнокаменна болест), жлъчни заболявания, при остро възпаление на стомаха и червата (гастрит и гастроентерит), при някои нервни и кожни заболявания и др.
 

 

Вредно е гладуването при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при тежки случаи на захарна болест, при сърдечни заболявания, при туберкулоза и рак и други изтощителни заболявания.
 

 

Как да се гладува
Необходимо е болният предварително да е убеден в ползата от гладуването, да предприеме това лечение напълно спокоен. По време на лечението трябва да се ограничи разходът на енергия, като се избягват тежката физическа работа, излишните движения и др.
 

 

Добре е болният да лежи и спи достатъчно, да се движи умерено - според желанието и възможностите му. Ако болният е отпаднал и принуден да лежи, движенията могат да се заменят с лек масаж на цялото тяло.
 

 

Гладуващият се нуждае от повече топлина - удобно легло, добре отоплена и проветрена стая, от слънчеви бани, а понякога и от топли бани на ръцете и на краката, ако те не могат да се сгреят по друг начин. А още по-добре е дневно да се взима по една цяла топла баня (36-38°С за 15 минути).
 

 

За пиене се препоръчва прясна вода или вода с малко мед, или пък дестилирана вода.

 

Вечерно време може да се пие и сок от мандарини, портокали, лимон, грозде или от плодове, каквито има в момента. При чревни спазми на болния се дава топъл чай от липа или лайкучка, подсладена малко с мед и с 10-20 капки лимонов сок. Водата и соковете се пият на глътки и начесто.
 

 

Лечението чрез глад може да се предприеме (но след съвет с лекаря) през всяко време на годината, обаче най-подходящи са ранната пролет и есента.
 

 

Децата в повечето случаи не бива да гладуват. Лечение чрез глад при тях се препоръчва само при някои остри стомашно-чревни възпалителни процеси и др. 
 

Правила, които трябва да се спазват при гладуването:

1. В дните, предхождащи гладуването, трябва да се намали постепенно храната.

2. В същите тези предходни дни да се направят очистителни клизми и да се вземе някое очистително средство (майчин лист или друго).

3. В гладните дни се пие чай от джоджен, лайкучка, липов цвят.

4. Всекидневно да се прави по една топла клизма (38°С).

5. Устата и езикът да се чистят (жабуркат) няколко пъти дневно с хладък чай от лайка, а зъбите да се измиват с четка.

6. Вечер да се прави краткотрайна (5-10 минути) цяла топла баня при температура 37-38°С.

7. Повече от времето да се прекарва в легло или в умерени движения, когато състоянието на болния позволява това.

8. Когато се появи много бавен пулс и постоянно повдигане, гладуването трябва да се спре.

9. При някои сърдечни, чернодробни и др. заболявания е нужна голяма предпазливост. При затлъстяване на сърцето обаче може да се гладува.

10  При жлъчни и бъбречни колики (пясък) може да се гладува по-дълго време според общото състояние.

11. При чернодробни заболявания да не се гладува дълго и строго. Да се дава винаги плодов сок и малко мед.
 

 

Както вече се каза, продължителността на лечението чрез глад се определя от лекаря в зависимост от състоянието на болния.

 

Гладуването трябва да се прекрати, ако болният е неспокоен, ако се появи сърцебиене, изтръпване на пръстите, отпадналост. Гладуване¬то обикновено се провежда двукратно или трикратно през определен период от време.
 

 

В повечето случаи за лечението са достатъчни само 1 до 3 дни, по-рядко са нужни 7 дни с частично, а не пълно гладуване, и то по указание на лекаря; най-често се практикуват т. нар. дни на разтоварване - частично гладуване с употреба на определена храна (само ориз или само ябълки, или само варени картофи, и то в строго определени количества - 1 или 2 пъти в седмицата в зависимост от състоянието на болния).
 

 

Възстановяване на храненето
При краткотрайното гладуване (например при дни на разтоварване) не e необходими специална подготовка или специален начин на възстановяване на храненето. При по-продължително гладуване, след като завърши гладуването, възстановяването на храненето става постепенно, като обикновено се започва със сурови плодове. Гладуването обикновено завършва вечерта с изяждане на една ябълка и сок от плодове и грозде. На другия ден трябва да се вземе ограничено количество храна, и то без хляб. Едва на втория ден може да се вземе по-пълно ядене, но пак без хляб: картофи, зеленчуци, плодове. Не бива да се мисли, че след гладуването са необходими особено големи количества храна, за да се възстанови организмът - тогава ще се загуби лечебната полза от гладуването.
 

 

Организмът може да си подбере нужните вещества от следните храни: кисело мляко, сирене, краве масло, орехи, овесени ядки, хляб, ориз, картофи, салати, лесно смилаеми зеленчуци, компоти и каши, употребявани според апетита на оздравяващия. Решаващо значение има и вкусът.
 

 

Ако гладуването се провежда за лечение на затлъстяване, много е важно след това болният да не започне отново да консумира големи количества, тъй като пак бързо се напълнява.
 

 

Смекчено гладуване
Когато състоянието на болния не налага пълно гладуване, може да се прибегне към т. нар. смекчено гладуване. При този вид гладуване болният се храни два пъти на ден - сутрин и на обяд. Това може да продължи и по-дълго време.
Друга разновидност на смекченото гладуване е млечният режим. Млякото - 1/2 до 1 кг прясно или кисело - се разделя на три равни части и се изпива на малки глътки - сутрин, обед и вечер. 

 

Свързани статии:

Прочистване чрез глад? Пълни глупости

Рецепти на Петър Димков помагат при уголемена простата

Диета и рецепти на природолечителя Петър Димков за справяне с всички видове стомашни неразположения като гастрит и язва

 

Автор: zdravnitza.com

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Народни рецепти за лечение на хипертония

Народни рецепти за лечение на хипертония

Следваща статия
Знаете ли всичко за контактните лещи

Знаете ли всичко за контактните лещи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар