Блог

Клюквата е полезна за сърцето

Клюквата е полезна за сърцето

Клюкви… Може би имахте предвид клюки? – пита най-голямата търсачка. Не, не търся клюки и пак настоявам за клюкви като допълвам в описанието и северни червени боровинки. Точно това са клюквите, много вкусни и полезни за организма антиоксиданти.

 

 

Латинското им наименование е Vaccinium macrocarpon. В България са малко известни и затова не са особено разпространени, но в страни като Русия, Украйна, Финландия и други се консумират много – пресни, сушени, на сок, пюрета, кисели, в сладкиши, за удоволствие и като лек. Големи производители на този плод са също САЩ, Канада, а от скоро и Китай. Клюквата расте в торфените почви и блата. Нарича се още пролетка, подснежница, северен лимон, блатно грозде, журовиха.

 

 

Клюквата е храст с дребни, кръгли, червени плодове с кисел вкус. Попада в Европа през 10-12 век чрез руските търговци и чрез товарите на викингите от скандинавските страни. Те често носели торбички с тези плодове като лекарство. Храстът е вечнозелен, цъфти през юни, а плодовете се събират през септември.

 

 

Плодчетата са изключително богати на бор, желязо, йод, калий, калций, сребро, манган, фосфор и други минерални вещества, витамини В1, В2, С, К, РР и огромно количество витамин С. Това е най-богатият на феноли плод на зърна. Още от дълбока древност народите от севера разчитали на него, за да ги спасява от авитаминоза. Убедихте ли се вече в лечебните му свойства?

 

 

В Русия отдавна са се убедили и там клюквата се счита за плод на младостта. Това е единственият плод на зърна, който може да се съхранява свеж чак до следващата година. Ако се постави в дървени съдове, пълни с вода, тя няма да изгуби от хранителните си свойства, нито от биологичните си качества чак до другата пролет.

 

 

Клюквата тонизира организма и е много полезна за сърдечносъдовата система. Тя нормализира обмена на веществата, нивата на холестерола, възпрепятства образуването на кръвонасядания и камъни в бъбреците. Сокът от клюква е изключително подходящ за хора, страдащи от диабет, защото стимулира работата на панкреаса. Ако имате кървящи венци или пародонтит, смачкайте няколко зрънца с език и масажирате венците с тях. Сокът няма да позволи да се развиват бактерии в устната кухина, което ще спре работата им в джобовете на венците, а също и ще предотврати образуването на кариеси.

 

Свързани статии:

Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не

Седем от най-полезните продукти, които ни предпазват от болести

Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
С булгур борим диабет и сърдечно-съдови заболявания

С булгур борим диабет и сърдечно-съдови заболявания

Следваща статия
Смъртната присъда от белодробен рак на човек е завинаги изтрита, благодарение на мед и билки

Смъртната присъда от белодробен рак на човек е завинаги изтрита, благодарение на мед и билки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар