Вредни продукти заливат търговската мрежа у нас, предупреди диетологът Огнян Симеонов от ефира на TV7. По думите му част от стоките носят познати наименования, но съдържанието не отговаря на имената. Това, че пише хляб, не означава, че е истински хляб. В 9 от 10 от лютениците в магазина няма чушки и домати. Те съдържат само картофи и генномодифицирано нишесте.
Подобно е положението и при колбасите, в които месото е едва 7-8%. Останалото са неща, за които дори не ми се говори, обясни диетологът. За по-голяма яснота той препоръча на зрителите да гледат филма на TV7 "Дяволът в чинията" с автор Валерия Касиян, където подробно е описано какво точно слагаме на масата си.
Специалистът призова потребителите да четат внимателно етикетите и съдържанието на продуктите, които избират. Някои от буквите са толкова малки, че е добре да имате лупа под ръка, за да успеете да видите буквите, обясни той.
Подобни статии:
Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!
Диетологът разби мита, че не са вредни храните, в които има само по едно-две Е-та. Ако се консумират всеки ден, отровите се натрупват в организма, заяви Огнян Стефанов. Като едно от най-вредните неща, които купуваме, той посочи маргарина. Препоръча продуктът да бъде заменен с масло. Добре е да изберете пакетче, в което няма да ви пропадне пръстът при натиск, това означава, че маслото е качествено, добави той.
Не бива да се консумират продукти, които се съхраняват в пластмасови или метални опаковки. Кенчетата изпускат тежки метали. Дори и пломбите са опасни, тъй като отделят живак. Опасния метал изпускат и икономичните крушки. А когато след употреба се изхвърлят на боклука, спукани, цялата отрова се излива в околната среда.
Най-добре е да си приготвяме всичко в домашни условия, заяви специалистът. Той призова хората да засадят по едно плодно дръвче пред блока, за да имат пресни плодове след няколко години. /КРОСС/
Коментари