Блог

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

Огромна част от българите никога не се занимават със спорт според последно проучване. В забързаното ежедневие на много хора просто не им остава време за това. Раздвижването на тялото обаче е основна предпоставка за здравословен живот. Ето защо ви предлагаме да опитате 5 прости тибетски упражнения – ще ви отнемат максимум 15 минути на ден, а ползите от тях с огромни. Упражненията са открити в началото на двайсети век от британец, който е живял известно време в манастир в Хималаите.

 

Благоприятните им ефекти за тялото са неизброими: намаляване на телесното тегло, заздравяване на кръста, подмладяване т.н. Добре е всяко движения да се повтаря 21 пъти – свещено число за тибетците. За да свикнете обаче започнете с 3 повторения и всеки ден постепенно увеличавайте бройката им. Докато правите движенията не бива да се напрягате прекалено, така че да се изморявате твърде много или да се задъхвате.

 

Движение 1:

Застанете прави и разтворете ръце – те трябва да са на нивото на раменете. Започнете да се въртите в кръг около оста си по посока на часовниковата стрелка, докато не усетите леко главозамайване. В началото ще усетите това някъде след 10-тото завъртане. Поради тази причина в първите дни започнете с 3-5 завъртания и постепенно увеличавайте броя им.

 

 

Други статии:

Вълшебният прополис – рецепти и съвети

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

 

 

Движение 2:

Без почивка пристъпете към второто движения. Легнете по гръб на твърда, но не студена постелка – можете да ползвате шалте или постелка за йога. Отпуснете ръце до тялото си и притиснете дланите си към пода, леко придвижете главата към тялото. След това вдигнете краката си вертикално нагоре. Гледайте таза ви да не се повдига от пода. Започнете постепенно с 3-4 повторения докато с времето увеличавате, като оптималния брой е 21.

 

Движение 3

Застанете на колене, поставете ги на ширината на таза. Ръцете до китките трябва да лежат под хълбоците. Наклонете главата напред към гърдите. После наведете главата назад, изправете гръдния кощ и изпънете гръбнака, като опирате ръцете на бедрата. Върнете се в изходно положение с прибрана към гърдите брадичка. Повторете отново.

 

Движение 4

Седнете на постелка и изпънете крака. Стъпалата трябва да са на ширината на раменете. Изправете гръбнака, положете длани с отпуснати пръсти на пода отстрани на хълбоците. Пръстите трябва да сочат напред.

Отпуснете глава надолу, като приберете брадичката съм гърдите. После наведете главата, колкото можете по-назад. Повдигнете тялото си напред и нагоре до хоризонтално положение. Накрая бедрата и торса трябва да се намират на една хоризонтална плоскост, а коленете и ръцете – разположени вертикално.

В това положение останете няколко секунди като мускулите трябва да са под напрежение. След това заемете изходна позиция с пробрана към гърдите брадичка и отпуснати мускули.

 

Движение 5

Легнете и се опрете на дланите и възглавничките на стъпалата си. Коленете и таза не бива да докосват пода. Китките са насочени напред. Разстоянието между дланите колкото ширината на раменете. Разстоянието между стъпалата трябва да е същото.

Наклонете главата максимално назад. После повдигнете таза до положение, при което тялото заем остър ъгъл, с върха нагоре. Приберете брадичката към гърдите. Старайте се да задържите краката изправени, а ръцете и туловището на една линия. Върнете се в първоначално легнало положение.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пациентски организации искат въвеждането на кръстосано донорство, специалистите са против

Пациентски организации искат въвеждането на кръстосано донорство, специалистите са против

Следваща статия
Диетолог разби мита, че храните, в които има само по едно-две Е-та, не са вредни

Диетолог разби мита, че храните, в които има само по едно-две Е-та, не са вредни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар