Блог

6 ползи за здравето на матча зелен чай

6 ползи за здравето на матча зелен чай

Повечето хора са чували за ползите за здравето от зелен чай, но не знаят за Матча (Matcha) зелен чай, специална напитка, която от дълго време е част от японската култура. Този чай се запарва от младите зелени листа на растението Camellia Sinensis, които се отглеждат на сянка, а след това се смилат на много фин прах. Той се съхранява далеч от слънчева светлина, за да запази своите свойства и се счита от мнозина за една от най-здравословните напитки на разположение днес. Шест от причините за това са дадени по-долу.

 

Богат на антиоксиданти

 

Антиоксидантите са от ключово значение за здравословния начин на хранене, тъй като тези съединения помогнат за предпазване на кожата от ултравиолетовите лъчи и поддържа кожата стегната и млада, като в същото време спомага за намаляване на вероятността от развитие на сериозни заболявания като рак. Антиоксидантите могат да бъдат намерени в много сурови плодове и зеленчуци, черен шоколад и кафе, но и в зеления чай, особено сорта Matcha.

 

Добър източник на EGCg

 

Един от най-мощните антиоксиданти, съставляващ около 60% от установените в матча чая антиоксиданти се нарича епигалокатехин галат или EGCg. Намира се в много хранителни добавки за загуба на тегло, това се дължи на способността му да стимулира обмяната на веществата, но също е добре известен като един от най-силните антиканцерогенни антиоксиданти на разположение днес.

 

Релаксация

 

Едно от големите предимства на този зелен чай е фактът, че той насърчава чувство на спокойствие и релакс. Много будистки монаси са го използвали в продължение на хиляди години, особено по време на медитация. Това е така, защото аминокиселините в този чай стимулират алфа вълни в мозъка, за да се отпуснете, без чувство на сънливост.

 

Подобрява когнитивната функция

 

L-теанин, една от намерените в Matcha зелен чай аминокиселини, може да стимулира производството на два невротрансмитера в мозъка, наречени серотонин и допамин. Това води до подобряване на умствените способности, като вниманието, паметта, както и способността за концентрация. Може също така да служи за повишаване на настроението.

 

Увеличава енергията

 

Отдавна е известно, че зеленият чай е в състояние да повиши нивата на енергия – особено Матча. Това е отчасти, защото той е естествен източник на кофеин, но и защото L-теанин може да увеличи издръжливостта на организма и тези ефекти могат да продължат до 6 часа след поглъщане. Той също така не води до нервност, която за жалост е страничен ефект на много изкуствени стимуланти.

 

Детоксикация

 

Детоксикацията става все по-популярна през последните години, тъй като хората започват да разбират колко важни са черния дроб и храносмилателната функция за цялостното здраве. Матча зелен чай е чудесен детоксикатор, тъй като е богат на хлорофил, който помага за естествено премахване на вредни вещества като тежки метали от организма.

 

Така че, ако искате наистина здравословна напитка, опитайте Матча зелен чай. Неговите силни антиоксидантни и детоксикиращи свойства ще повишат нивата на енергия, ще помогнат за премахване на токсините от тялото ви и ще намалят шансовете за сериозни заболявания като рак. И всичко това в един вкусен и лесен за приготвяне чай.
 

 

Свързани статии:

Мощният източник на антиоксиданти - зелен чай

Зелена светлина за зеления чай

Отбрани рецепти съз зелен чай за здраве и бодрост

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Суперхрани, които укрепват имунната система

Суперхрани, които укрепват имунната система

Следваща статия
Дървото на живота и лечебните му сили

Дървото на живота и лечебните му сили

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар