Блог

Четири метода за приготвяне на храни, за максимизиране на хранителните вещества – по-здравословни от готвенето

Четири метода за приготвяне на храни, за максимизиране на хранителните вещества – по-здравословни от готвенето

Поради лошите земеделски практики и прекомерната преработка на хранителните продукти, храната, която стига до чинията ни обикновено е сянка на предишното и аз по отношение на хранителна стойност. За да направим нещата още по-лоши, ние сме склонни да готвим тези, лишени от хранителни вещества, храни и допълнително унищожаваме тяхната хранителна стойност.

 

За да се подсигурите, че получавате най-много хранителни вещества от вашата храна, съсредоточете се върху купуването на чисти, цели храни, и да използвайте тези 4 методи за увеличаване на техните хранителни ползи.

 

Ферментиране

 

Ферментирането на храни е вероятно един от най-икономичните и мощни начини за въвеждане на невероятни хранителни вещества в тялото. Ферментирането е просто процес на култивиране, който произвежда полезни бактерии, които са много важни за поддържане на здравословен баланс на чревната флора. Въвеждането им към вашата диета ще подобри функцията на храносмилателната и имунната система, черния дроб и мозъка ви!

 

Като пример, киселото зеле (ферментирало зеле) е източник на много хранителни вещества, включително:

  • Витамин B1, B6, и B9
  • Витамин C и K >
  • Манган, магнезий, калций, калий, фосфор и желязо

 

Въпреки това, дори по-важно е количеството живи пробиотици и ензими в непастьоризираното кисело зеле, което прави тези хранителни вещества високо-бионалични за човешкото тяло.

 

Сокоизтискване

 

Друг чудесен начин да получите повече хранителна стойност на дневна база е чрез сокоизстискване на плодове и зеленчуци. Въпреки че това не предлага повече хранене, то ви позволява да ядете повече плодове и зеленчуци и да стигнете до препоръчителното количество порции всеки ден с относителна лекота.

 

Не само това, но сокоизстискването прави витамините, минералите и ензимите в продуктите, много по-лесни за усвояване, тъй като те отиват директно в системата, без да се налага да бъдат разграждани. С печалното състояние на храносмилателните системи днес, има различни ограничения за това, което може да абсорбира храносмилателната система, но сокоизстискването помага за прескачане на този проблем, чрез освобождаване на ключови хранителни вещества от здравите растителни клетъчни стени, така че да можете да получите най-доброто от вашите плодове и зеленчуци.

 

Покълване

 

Покълването е нещо, което много малко хора правят, но то е друг изключителен начин за доставяне на концентриран източник на хранителна стойност, който е различен от яденето на растението в зрялата му форма. За да се подчертае тази точка, анализирайте хранителния профил на пшенична трева в сравнение с напълно развито растение пшеница и ще получите представа за хранителните вещества, които може да доставят кълновете на растението.

 

Кълновете са идеални за подобряване на здравето ви, защото са лесносмилаем източник на витамини, минерали, аминокиселини, протеини, полезни ензими и фитохимикали. Покълналите храни имат 5-10 пъти по-високи нива на В-витамини, както и два пъти по-високо съдържание на витамин А, С, цинк, калций и желязо от непокълналите им форми.

 

За калории, кълновете може би са най-ефективната форма на хранителна стойност, и много лесно и икономично могат да се произвеждат във вашия дом.

 

Блендиране

 

Разбиването в блендер не е задължително да ви даде повече хранителната стойност от храната, но ви позволява да съчетаете по-полезни съставки, които иначе не вървят ръка за ръка, за да създадете невероятно питателна закуска или хранене. Например, създаването на суперхранителен шейк може да достави огромен набор от хранителни вещества (дори повече от сокоизстискването) за около 5-минутен период за подготовка.

 

Блендирането също ви позволява да правите невероятно подхранващи и лесно смилаеми зеленчукови супи, за да може тялото ви лесно да усвои всички полезни хранителни вещества.

 

От всички тези практики, най-икономичното решение (за разходи за храна, инвестирано време и складиране за дълго време) е ферментирането.


Свързани статии:

Кисело зеле: противоракова ферментирала храна, която възстановява чревната флора

4 богати на ензими храни, които могат значително да подобрят храносмилането

Кълновете - храната, която генерира живот

Кълновете – "живата" храна, която лекува и ни прави по-млади

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Добрите срещу лошите бактерии – война в чревната флора

Добрите срещу лошите бактерии – война в чревната флора

Следваща статия
Зехтин срещу рак

Зехтин срещу рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар