Блог

Честото уриниране при жените може да е признак за наличие на проблем

Честото уриниране при жените може да е признак за наличие на проблем

Мненията на специалистите по повод това, какво е често уриниране, се различават. Средно здрав човек посещава тоалетната 6-10 пъти на денонощие и може да контролира този процес.

 

Счита се, че ако посещавате тоалетната повече от 10 пъти, това е повод да обърнете внимание на честото уриниране и неговите възможни причини.

 

В много от случаите честото уриниране при жените не е признак за проблем.

 

При обилен прием на течности, особено когато се приемат лекарствени препарати и напитки с пикочогонно действие (алкохол, кафе, чай за отслабване), преохлаждане или вълнение честотата на уриниране при жените нараства.

 

Честото уриниране при жените може да е свързано с хормоналните промени по време на климактериума. Понякога с напредването на годините жените започват да стават до тоалетна и през нощта. В такъв случай 1-2 ставания за една нощ не се считат за патология и няма повод за притеснение.

 

И, разбира се, често уриниране се наблюдава при бременните жени. То също е свързано с промяната в хормоналния фон, а в последните месеци причина за честото уриниране е и нарасналия плод, който притиска пикочния мехур.

 

Всички описани състояния, предизвикващи често уриниране при жените, са физиологични и не по правило изискват лечение. Но не е излишно при посещение на лекар да споменете за вашите състояния за да избегнете евентуалната опасност от скрито заболяване.

 

Ако честото уриниране при жените е предизвикано от заболяване, то това състояние почти винаги е съпътствано от редица други симптоми, които няма как да не бъдат забелязани.

 

Заболявания на бъбреците и отделителната система

Най-честата причина за често уриниране при жените са инфекционните възпалителни заболявания на отделителната система. При жените тези заболявания се установяват  три пъти по-често, отколкото при мъжете. Това е свързано с анатомичните особености на женската пикочо-полова система, заради които жените са повече податливи на инфекции.

 

Цистит

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур и в повечето случаи протича с характерното често уриниране.

 

Половината от жените знаят не само на думи какво е това цистит. Тази съмнителна “популярност” на това заболяване сред тях е свързана с това, че техния пикочен канал е значително по-широк в сравнение с мъжкия, а в случая това означава, че инфекциите могат да проникват в него много по-лесно. Като правило за развитието на цистита способстват бактериите, вирусите, хламидиите и други микроорганизми.

 

Най-честата причина за появата на цистит е преохлаждането. Достатъчно е 15 минути да се постои на студено, за да се получи преохлаждане в областта на таза. Заседналата работа, в резултат на която прикарвате 5 и повече часа в седнало положение, също може да бъде причина за цистита. Страстният полов акт е още един рисков фактор.

 

Симптомите на цистит трудно могат да се сбъркат: твърде често уриниране, съпроводено с болки, болезнени усещания по време на полов акт, мътна урина смесена с кръв. Ако болестта протича в тежка форма, може да се появят още висока температура и гадене. Много рядко заболяването протича без симптоми и се диагностицира само при изследване на урината.

 

Циститът не търпи самолечение. Лечението трябва да бъде комплексно. Антибиотиците премахват симптомите, но трябва да се вземат мерки и за лечението на дисбактериозата на влагалището. Първо трябва да се неутрализират бактериите, предизвикали възпалението и второ – да се възстанови микрофлората на влагалището и да се укрепи имунитета.

 

 

Пиелонефрит

Според характера на протичане на заболяването пиелонефритът може да бъде остър или хроничен.

 

Честото уриниране е характерно за хроничния пиелонефрит. Освен честото уриниране, жената усеща тъпа болка в кръста, която се засилва в студено или влажно време. С напредване на болестта, особено когато са засегнати и двата бъбрека, се развива артериална хипертензия (хронично високо кръвно).

 

При обостряне на хроничния пиелонефрит се наблюдават симптомите на остър пиелонефрит. Болните вдигат висока температура до 39-40° С, появяват се треска и силна отпадналост, гадене, понякога и повръщане. Болките в кръста се засилват, в урината се появяват кръв и гной.

 

Лечението на хроничния пиелонефрит е дълготрайно и се провежда само под лекарски контрол. То включва антибактериални препарати и бъбречни билкови отвари, спазмолитици и обезболяващи. При трудно уриниране много важна задача е да се възстанови нормалното уриниране максимално бързо.

 

 

Уретрит

Чести позиви за уриниране са едно от оплакванията при уретрит. Други оплаквания са болка, сърбеж и парене при уриниране, особено в началото, както и отделяне на слуз от уретрата. Уретритът почти никога не дава симптоми на интоксикация и често протича почти без симптоми. Въпреки това, заболяването не отшумява от само себе си и дори при незначителни симптоми трябва да се обърнете към лекар.

 

Лечението на уретрит включва няколко етапа. Първо е необходимо да се отстрани инфекционния процес в уретрата - назначава се кратък курс антибактериална терапия. Вторият етап се състои във възстановяване на нормалната микрофлора на влагалището. Много важно е да бъде проведена терапия за засилване на имунитета.

 

 

Камъни в пикочния мехур

Честото уриниране при жените може да бъде признак за камъни в пикочния мехур.  Жената може да усеща внезапен позив за уриниране при физическо натоварване, подрусване по време на пътуване по неравен път, тичане. По време на уриниране струята може да прекъсне, въпреки че пикочният мехур не се е изпразнил напълно. Болните също могат да усещат болки ниско долу в корема. Могат да се появяват болки при уриниране и движение.

 

Лечението се назначава след направени изследвания, които да определят количеството, вида и размера на камъните. В зависимост от резултатите, лекарят назначава лекарства и диета. При необходимост е възможно и хирургично решение.

 

Гинекологични заболявания

Миома на матката

Миомата е гинекологично заболяване, което дълги години може да протича без симптоми. Миомата е доброкачествено образуване, възникващо в мускулната и съединителната тъкан на матката. Честото уриниране при миома възниква когато образуването достигне големи размери и започне да притиска съседните органи. Други симптоми за миома са нарушения в менструалния цикъл, маточни кръвотечения, които могат да доведат до анемия, болки ниско долу в корема.

 

Смъкване на матката

За смъкване на матката се говори, когато шийката и дъното на матката поради някакви причини се намират под нормалната им анатомично-физиологична граница. Причината е отслабване на мускулите и свръзките, които държат матката в нормална позиция. Ако не се лекува, заболяването се задълбочава, в резултат на което се смъкват и другите органи на малкия таз – правото черво и пикочния мехур.

 

Честото уриниране и незадържане на урината се появяват в напреднал стадий на заболяването, когато смъкването на матката е значително. Значително по-рано от този симптом жената усеща други ясно изразени симптоми като тъпи болки в долната част на корема, усещане за чуждо тяло във влагалището, обилен и болезнен цикъл, секрет с примес на кръв.

 

Лечението се подбира в зависимост от смъкването. Може да бъде насочено към укрепване на мускулите на тазовото дъно, хормонална терапия, оперативно лечение.

 

Ендокринни заболявания

Захарен диабет

Честото уриниране особено в нощно време е един от първите тревожни симптоми при развитие на захарен диабет. Освен това, често съпътстващата диабета жажда кара пациентките да поемат по-голямо количество течности, което логично води до чести позиви за уриниране. Също така жените се оплакват от сърбеж по половите органи, често възниква вулвит,  също намаляват регенериращите способности на тъканите – възникващи ранички зарастват много бавно. При липса на лечение възникват чувство за постоянна умора, лошо настроение и намалена работоспособност.

 

Лечението се провежда от лекар ендокринолог. Включват се диета и билкови препарати против диабет.

 

Незахарен диабет

Незахарният диабет е рядко срещано заболяване, при което в кръвта е намалено съдържанието на хормона вазопресин. Основният симптом на заболяването е мъчителна жажда, която се съпътства от често уриниране и голямо количество на отделяната урина (повече от 5 литра на денонощие). В резултат на заболяването болният се обезводнява, теглото намалява, кожата и лигавиците стават сухи. Чести симптоми са гадене, повръщане и обща отпадналост.

 

Лечението се състои в хормонозаместителна терапия.

 

Свързани статии:

Какво казва урината за вашето здраве

Как да опазим бъбреците си здрави

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
lifestyle.ibox.bg
Предишна статия
Чай от анасон облекчава колики и кашлица

Чай от анасон облекчава колики и кашлица

Следваща статия
Седем здравословни тайни на водата

Седем здравословни тайни на водата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар