Блог

Чай куркума-джинджифил - мощно противовъзпалително лекарство за облекчаване на болката

Чай куркума-джинджифил - мощно противовъзпалително лекарство за облекчаване на болката

През последните години темата за възпалението става все по-широко проучвана и се разбира повече за това състояние, отколкото в миналото. Медицински изследователи започват да осъзнават точно колко хроничното възпаление на ниско ниво може да засяга тялото и започват да го свързват не само с артрит и възпалителни заболявания на червата, но и като заподозрян виновник за диабет, сърдечни заболявания и дори рак.

 

И, разбира се, възпалението е водеща причина за хронична болка и кара милиони хора да търсят помощ от хапчета без предписание или болкоуспокояващи с рецепта всяка година, които имат нежелани, понякога много сериозни странични ефекти. За щастие, има естествени алтернативи, които помагат както с облекчаване на болката, така и с намаляване на възпалението. Те са обсъдени по-долу, и е дадена рецепта, която впряга силата на джинджифил и куркума, за да се осигури безопасно и ефективно облекчение.

 

Още за куркумата и джинджифила

 

Куркумата и джинджифилът са „братовчеди“, ботанически казано, така че не е чудно, че споделят някои от същите високо ценени качества. И двете имат дълга история на употреба като лекарствени продукти, особено в лечебните традиции на Индия и Китай, където са били използвани в продължение на хиляди години. Западът обаче започва да наваксва и осъзнава какви наистина терапевтични сили са тези две подправки.

 

Активните съединения в тези подправки (гингероли в джинджифила, куркумин в куркумата) имат мощни противовъзпалителни и аналгетични свойства и често се предписват от практикуващите естествено здраве за облекчаване на симптомите, свързани с ревматоиден или остеоартрит. Използването на тези подправки може да намали болки в ставите и да увеличи гъвкавостта и мобилността на хората с тези състояния. Те са доказани и като ефективни за облекчаване на болката и възпалението от някои храносмилателни разстройства като улцерозен колит.

 

Докато джинджифил и куркума могат да се използват в прахообразна форма, много практикуващи смятат, че е най-добре, ако се използва свежият корен. По-долу е рецепта за чай, която съчетава тези две мощни билки в един много ефективен и вкусен, облекчаващ болка и възпаление чай.

 

Рецепта за чай с куркума и джинджифил

 

Съставки:

  • 1 чаша вода
  • 1 чаша прясно настърган корен от джинджифил
  • 1 чаша прясно настърган корен куркума
  • Мед за вкус
  • Резен лимон
  • Щипка черен пипер
  • 1 супена лъжица кокосово масло

 

Упътвания:

 

В малка тенджера заврете вода, добавете джинджифила и корена куркума, а след това оставете да къкри за 10-15 минути. Прецедете, след това добавете мед на вкус и резен лимон. Също така добавете кокосовото масло и щипка черен пипер, двете от които ще направят куркумата по-лесно усвоима и ще максимизират ползите ѝ за здравето.

 

Този чай се прави невероятно лесно и ползите му също са доста невероятни. За тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания като ревматоиден или остеоартрит, синдром на поликистозните яйчници или възпалително заболяване на червата, например, този чай е добре да се използва, поради начина, по който може да помогне за намаляване на възпалението (болката) в цялото тяло. Фактът, че този чай е не само вкусен, но предлага и редица други ползи, освен контрол на болката, е просто черешката на тортата!

 

Свързани статии:

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Чай чудо, който третира повече от 50 болести

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сусам: 7 предимства на тези мощни семена

Сусам: 7 предимства на тези мощни семена

Следваща статия
Кедрови ядки - естествен източник на витамини, минерали и мастни киселини

Кедрови ядки - естествен източник на витамини, минерали и мастни киселини

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар