Куркумата е билка от семейство джинджифил, която е била използвана в продължение на повече от 2000 години като мощно лечение на различни заболявания. Специалистите открили нейния терапевтичен ефект на различни патологични състояния, такива като кожни проблеми, белодробни заболявания и нарушения в храносмилането.
- Куркумата съдържа широк спектър на антиоксидантни, антивирусни, антибактериални, противогъбични, антикарциногенни, антимутагененни и противовъзпалителни свойства.
- Също така е богата на витамини B6, B3, фолиева киселина, калий, желязо, манган и се счита също за добър източник на фибри.
- Антибактериални, противовирусни и антимикотични средства също помагат за укрепване на имунната система.
- Куркума може да се използва при лечението на диабет, като помага да уравновеси нивата на инсулин. Тя също подобрява глюкозния контрол и увеличава ефекта на лекарства за лечение на диабет.
Приема се, че куркумата е чудесен природен чистач на белия дроб и предотвратява появата на меланом. - Куркумата има благоприятен ефект при лечението на болестта на Алцхаймер, а също така дава най-добри резултати, когато става въпрос за лечение на ревматични заболявания.
- Куркумата също помага при увредена кожа и може да се използва за лечение на псориазис и други възпалителни състояния на кожата.
- Куркумата на прах може да бъде много полезна за насърчаване на загуба на тегло, това е така, заради съставка, присъстваща в куркумата, помагаща да се увеличи потока на жлъчката, важен компонент в разграждането на мазнините в храната.
Предвид многобройните ползи за здравето на куркума, добавяйки тази мощна билка към вашата диета е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на живота си. Има много начини, по които можете да консумирате куркума. Един от най-популярните начини е чай. Оказва се, че този чай лекува повече от петдесет заболявания:
Това, което трябва да се подготви:
- половин супена лъжица джинджифил;
- половин супена лъжица канела;
- половин супена лъжица карамфил;
- 1/6 супена лъжица куркума;
- щипка кардамон;
- чаша и половина вода;
- половин чаша мляко;
- мед на вкус.
Начин на употреба:
Смесете всички съставки и изсипете чаша и половина гореща вода.
Разбъркайте всичко добре и ако искате, можете да добавите горещо мляко.
Не прецеждайте чая. Трябва да го пиете по време на целия ден в неограничени количества.
Свързани статии:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
5 начина да използвате пресен корен куркума
Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)
Източник: Био Поглед
Коментари