Блог

Уникалните свойства на марулята

Уникалните свойства на марулята

Хрупкава и зелена, обикновената маруля е един от най-невероятните листни зеленчуци, заредени с основни хранителни вещества, които  са полезни за общото ни здравословно състояние.  Модерният сорт „айсберг”, който понякога се оприличава със зеле, напоследък измества обикновения си роднина, познат от двора на баба. От хранителна гледна точка, би трябвало да е точно обратното! В сравнения с айсберг, зелената маруля разполага с:


По-малко захари и натрий
Два пъти повече протеини
Два пъти повече калций
Три пъти повече витамин К
Четири пъти повече желязо
Осем пъти повече витамин C
Седемнадесет пъти повече  витамин А (скрит в зеления цвят!)

 

Добре – забравяме за айсберга! Листата от маруля са едни от най-ниско калоричните зелени зеленчуци -  100 гр. осигуряват само 15 калории. Въпреки това те съдържат много фито-хранителни вещества и голямо количество фибри, полезни за превенция на болестите.

 

Витамините в марулята са в изобилие. Пресните листа са отличен източник на витамин А и бета- каротини. Само 100 г.  сурови марули осигуряват 247 процента от необходимата дневна доза  витамин A и 4443 мкг  бета-каротин ( каротините се преобразуват във витамин А в организма; 2 мкг каротин се счита за еквивалентен на 1 IU витамин А). Тези съединения имат антиоксидантни свойства. Витамин А е необходим за поддържане на здрави лигавиците и кожата и е от съществено значение за зрението.

 

Марулите са богат източник на витамин К. Витамин К играе роля роля в костния метаболизъм, където насърчава  увеличаване на костната тъкан. Също така  играе важна роля за съсирването на кръвта.

 

Пресните листа съдържат добри количества фолиева киселина и витамин C. Фолиевата киселина е необходима за синтеза на ДНК и е от жизненоважно за предпазване на плода от дефекти по време на бременността. Витамин С е мощен естествен антиоксидант; редовната консумация на храни, богати на витамин С повишава силите на организма да се бори с инфекции – изписано е много по темата!

 

Зеаксантин ( 1730 мкг на 100 г ) е важен хранителен каротеноид в марулятя, който селективно се абсорбира в ретината  и предоставя антиоксидантна защита срещу UV лъчите, попадащи в очите.

 

Марулята съдържа също така прилични количества минерали като желязо, калций , магнезий и калий, които са много важни за метаболизма. Калият в зеленчука е важен компонент на клетъчните и телесни течности, който контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане. Медта, както и желязото, са необходими в производството на червени кръвни клетки.

 

Свежият зеленчук е богата на витамини от В-групата като тиамин, витамин B -6 (пиридоксин), Рибофлавини.

 

Счита се също, че консумацията на маруля може да действа като приспивателно, защото съдържа сънотворно вещество, наречено Lactucarium в белия сок, който изтича като я скъсате. Доказателство за това идва още от римляни и египтяни, които хапвали зелените листа за вечеря и така предизвиквали съня по-бързо.

 

Тъй като в момента модата в диетите и детокса се обръща към зелените фрешове и смутита (нектари), нека кажем, че марулята е идеална за целта! Добре е да се комбинира със сок от моркови, спанак, зелени чушки и люцерна. Подобен сок засилва растежа на косата и според някои лекари дори възвръща нормалния й цвят. За сока от маруля трябва да се използват тъмнозелените, а не бледите вътрешни листа. Препоръчително е да се  подбират био-марули или домашно производство, за да се избегне потенциалната възможност от високо съдържание на нитрати.

 

Основната рецепта за зелено смути изисква в блендер да сложите и пасирате:
1 връзка от зелени листа по избор
1 или 2 вида плод
2-3 чаши вода
мед пожелание или друга полезна съставка като джиндифил и т.н.

 

Ако ви е трудно сутрин да закусите с огромна купа нарязани марули, то добре е да знаете, че зелените смутита са неустоимо привлекателни, ако искате да се чувствате във форма:


1. Подобряват усвояемостта на полезни за тялото вещества
2. Редуцират апетита за сладки храни
3. Доставят моментална енергия
4. Регулират храносмилането
5. Помагат за детоксикацията на тялото
6. Карат ви да се чувствате ‘’чисти’’ и ‘’леки’’
7. Допринасят за спазването на разумен режим на хранене

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Белодробната емболия е много опасна

Белодробната емболия е много опасна

Следваща статия
Подсилете защитните сили на организма си като пийвате малка ракия или чаша вино и сок от цвекло

Подсилете защитните сили на организма си като пийвате малка ракия или чаша вино и сок от цвекло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар